
Drie bronzen beelden gestolen in Haarlem en omgeving
HAARLEM In de nacht van dinsdag op woensdag zijn drie bronzen beelden gestolen in Heemstede, Zandvoort en Haarlem. In Haarlem werd het beeld 'De Meermin van Haarlem' van Michaëla Bijlsma gestolen dat aan de Nieuwe Gracht stond. In Heemstede en Zandvoort werden 'La Doña Quichotta de La Mancha' van Marlène Sjerps en 'De Vogelaar' van John Verhagen ontvreemd. De politie doet onderzoek naar de drie diefstallen, maar kan nog niet zeggen of er een verband is tussen de zaken.
TWEEDE KEER Kunstenares Michaëla Bijlsma liet gisteren aan NH-Nieuws weten beduusd te zijn van de diefstal. "Er is geen mal meer van, ik heb er alleen nog een klein model van staan. Ik hoop dat ze hem nog ergens vinden, maar ik denk dat die kans erg klein is." Extra wrang is het dat het al de tweede keer dit jaar is dat er een beeld van haar is gestolen. Een diefstal die overigens met grof geweld gepleegd is. "Het moet wel heel hard gegaan zijn want de sokkel stond vast met beton en zelfs die is verschoven", zegt Bijlsma. "Het lijkt wel alsof er een rooftocht op bronzen beelden gaande is. Dit beeld stond achter een hek en nog is het gestolen."
De meermin keek uit op de Nieuwe Gracht en trok veel bekijks vanaf het water. Michaëla was daarom trots op het beeld, dat ze samen met kunstenaar Eric J. Coolen heeft gemaakt. “Het verhaal van de Meermin wordt vaak vanaf het water verteld door mensen die hier langs varen.” Ze wordt er dan ook moedeloos van dus de bronzen beelden gestolen worden. “Ik moet toch wel iets neer kunnen zetten in de openbare ruimte.”
GESCHIEDENIS De Meermin van Haarlem heeft een rijke historie. In 1403 braken de dijken bij Edam. Er zou een 'ongetemd vrouwpersoon' het Purmermeer zijn binnen gezwommen. Twee Edamse melkmeisjes visten het zeewijf, naakt en bedekt met slijm en wier, uit het water. Ze werd een topattractie. De machtige stad Haarlem wilde de meermin hebben en eiste haar op. Ze leefde nog vele jaren in Haarlem en leerde daar spinnen. De Haarlemse geschiedschrijver Samuel Ampzing nam het verhaal in 1627 op in zijn kronieken en sindsdien maakt ze officieel deel uit van de Haarlemse stadsgeschiedenis.
Dankzij Nieuwe Gracht Producties keerde de Meermin enkele jaren geleden terug in Haarlem. In 2013 verscheen het boek 'De Meermin' van Haarlem met daarbij een spannend bordspel. Het verhaal werd geschreven door Michaëla J. Bijlsma. De illustraties werden vervaardigd door Eric J. Coolen.
Michaëla en Eric werkten anderhalf jaar aan een standbeeld van de Haarlemse Meermin. Op 3 juli 2014 werd dit beeld onthuld op het paardenwed aan de Janstraat/Nieuwe Gracht op het terrein van de financier van het beeld: wijnhuis Vinites.


