Afbeelding
Ad Timmers

Vrachtwagen rijdt drie winkelende dames aan op Grote Houtstraat

Overig

HAARLEM Op de splitsing van de Grote Houtstraat met de Gierstraat zijn deze week drie winkelende dames aangereden, vermoedelijk door een vrachtwagen. Gelukkig gaat het niet op drie dames van vlees en bloed, maar om de drie dames van het standbeeld ‘Stadten’, in 1966 gemaakt door de Haarlemse kunstenaar Kees Verkade (Haarlem, 12 oktober 1941 – Monaco, 29 december 2020).

Het beeld van de drie oudere winkelende dames werd donderdag met sokkel en al omver gereden. En dat is niet voor het eerst. In 2019 werden de dames ook al door een vrachtwagen omver gereden. Toen werd het beeld van Verkade weer omhoog gehesen en extra ondersteund met een laag beton. Het is niet bekend of er dit keer ook maatregelen genomen worden. 

Kees Verkade werd geboren in Haarlem en had daar ook, in de Haarlemse Vishal,  zijn eerste tentoonstelling, die er mede toe leidde dat hij twee werken aan het Frans Hals Museum verkocht. Sindsdien, totdat hij later naar Monaco verhuisde, had hij zijn atelier in Zandvoort. In 1966 kreeg hij zijn eerste opdracht van de gemeente Haarlem voor het standbeeld ‘Winkelen’, of ‘Stadten’. Het standbeeld met de drie winkelende dames is te vinden in de Grote Houtstraat in Haarlem.

Andere bekende bronzen beelden van Verkade zijn onder andere dat van Johnny Jordaan (Elandsgracht, Amsterdam), koningin Juliana en prins Bernhard (tuin paleis Soestdijk), Simon Carmiggelt (Eerste Weteringplantsoen, Amsterdam), koningin Wilhelmina (boulevard Noordwijk), Frits Philips (Eindhoven) en ‘Fietsles’ (Ubbo Emmiussingel, Groningen).

advertentie
advertentie