Afbeelding
Archief

Burgemeester gaat nadenken over voortuintjes Schalkwijk

partnercontent

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen gaat op zoek naar een passende oplossing voor de inwoners van de Geleerdenwijk in Schalkwijk, die een tijd geleden een verontrustende brief van de gemeente kregen over hun voortuin. Dat heeft hij afgelopen week beloofd tijdens de vergadering van de commissie bestuur van de Haarlemse gemeenteraad.

Er ontstond ophef bij de betrokken Haarlemmers toen er een brief op de mat viel met een ultimatum. Ze moesten hun voortuin van de gemeente kopen of anders afstaan aan de gemeente. Frits Garretsen (SP) heeft zich samen met de bewoners in de situatie verdiept en volgens hem is er geen sprake van illegaal gebruik van de voortuinen. De burgemeester is het daar niet mee eens, hij beriep zich op een raadsbesluit uit 2016 om oneigenlijk gebruik van gemeentegrond tegen te gaan, maar volgens Garretsen is er in dit geval geen sprake van. Hij dook om zijn punt te maken samen met de bewoners raadsbesluiten op die helemaal teruggingen tot de jaren '50. Toen zou de gemeente namelijk zelf het onderhoud aan de voortuinen op zich willen nemen, maar kwam daar al kort daarna op terug. Ook de PvdA heeft eerder uitgebreid technische vragen gesteld over de voortuinen en aangestuurd op een andere oplossing, zoals het in bruikleen geven van de voortuinen en bij eventuele verkoop van de panden de betaling voor de voortuin te verrekenen.

Jos Wienen wil in ieder geval niet de voortuinen voor een symbolisch bedrag aan de bewoners verkopen of ze cadeau doen, omdat dat volgens hem een gevaarlijk precedent zou scheppen. Hij beriep zich op een ouder conflict waarin een eigenaar van een huis zich van geen kwaad bewust was, maar zijn koopcontract duidelijk stelde dat de voortuin eigenlijk gemeentegrond was. In dat geval kon de gemeente alsnog aanspraak maken op de grond.

[TERUGGETROKKEN] Voor de bewoners van de Geleerdenwijk is in ieder geval voorlopig de druk van de ketel, Jos Wienen heeft het ultimatum uit de brief namelijk teruggetrokken. "Normaal gesproken zou ik zo snel mogelijk op zo'n onderwerp willen terugkomen, maar dat lijkt me nu niet perse van heel groot belang. Dan blijft de situatie voorlopig gewoon zoals hij is'', besloot Wienen het debat. "Prima, denkt u er rustig tien jaar over na'', antwoordde commissievoorzitter Ziggy Klaasses op het verhaal van de burgemeester.

advertentie