
Schalkwijk zet de tanden erin
HAARLEM Als de tanden van een kind goed verzorgd worden, kan tandbederf worden voorkomen. Om ouders te helpen de tanden van hun kinderen zo goed mogelijk gezond te houden, is begin dit jaar Jeugdgezondheidszorg Kennemerland samen met Poetz Jeugdmondzorg de pilot gestart ‘Schalkwijk zet de tanden erin!’ Het idee van deze pilot is dat een kind wordt gezien door een tandarts of mondhygiënist als het eerste tandje door is gebroken. Vanaf de leeftijd van 6 maanden, adviseren de jeugdverpleegkundigen en –artsen van het consultatiebureau aan de Vilniusstraat de ouders hun kind mee te nemen naar hun eigen tandarts. Voorheen werd vaak gewacht tot de leeftijd van 2 jaar, terwijl al vóór deze leeftijd problemen kunnen ontstaan in de mond.
Preventie
Preventie is een essentieel onderdeel van de taak van de Jeugdgezondheidszorg. Mondverzorging is één van de zaken waarover zij adviseren. “Goede mondverzorging bestaat uit tandenpoetsen en goede voedingsgewoontes”, vertelt Evelien de Visser, jeugdverpleegkundige bij JGZ Kennemerland. “Door dit project is er meer aandacht voor mondverzorging tijdens de consulten en zo kunnen gaatjes op jonge leeftijd nog meer voorkomen worden’.
Madeleine Snip, jeugdarts op het consultatiebureau in de Vilniusstraat, is blij met de samenwerking met Poetz: “het toevoegen van fluoride aan tandpasta, in combinatie met voorlichtende activiteiten, heeft al geleid tot enorme daling van het aantal gaatjes sinds de jaren ‘70. Adequatere preventie van cariës is nog steeds nodig, omdat het aantal kinderen met cariës niet verder daalt en nog meer dan de helft van het aantal vijfjarigen gaatjes heeft! Deze kinderen hebben pijn, ondergaan pijnlijke behandelingen, waardoor tandartsangst en schoolverzuim kan ontstaan. Als jeugdarts gaat mij dit aan het hart”.
Poetz Jeugdmondzorg
Als ouders geen tandarts hebben of als die hun kind pas ziet als het wat ouder is, leidt de JGZ in Schalkwijk de kinderen naar Poetz Jeugdmondzorg toe. Poetz is een verwijspraktijk voor kindertandheelkunde. Hier worden kinderen behandeld met angst,- gedrags- en gebitsproblematiek. Bij Poetz Jeugdmondzorg weten ze hoe ze de allerkleinsten moeten benaderen en begeleiden bij de mondverzorging en voedingsgewoontes. Het ‘Gewoon Gaaf!’ programma van het Ivoren kruis wordt daarbij gebruikt. Carolien van Dijk, tandarts-pedodontoloog bij Poetz Jeugdmondzorg: ‘’We zijn blij dat we deze groep kinderen kunnen helpen en ergere problemen in de toekomst kunnen voorkomen’’. Sahar Abdou en Leony Wijntjes, mondhygiënisten bij Poetz Jeugdmondzorg: “de opkomst is groot en we hebben al veel kinderen gezien en geholpen met problemen die ouders nog niet waren opgevallen. Soms klinkt het een beetje gek om met een baby van 6 maanden naar de tandarts te komen, maar het blijkt wel degelijk effectief te zijn. We ondersteunen ouders met advies over poetsen, voedingsgewoonten en bij het afbouwen van fles/speen/duim. Ook leert het kind meteen omgaan met de tandheelkundige situatie”.
De verwezen kinderen blijven bij Poetz Jeugdmondzorg tot de leeftijd van 4 jaar. Hierna worden zij terugverwezen naar de eigen tandarts van de ouders. Gemonitord wordt het aantal kinderen dat een tandarts bezoekt. Verwacht wordt dat dit aantal stijgt door deze actie.
Gewoon Gaaf
Gewoon Gaaf is een preventiemethode voor ieder individueel kind van 0-4 jaar en zijn ouders/verzorgers. De tandarts of mondhygiënist geeft de ouder en het kind advies dat is afgestemd op het gebit van het kind. Hij/zij begeleidt het kind een gaaf gebit te hebben en te houden. Bij Gewoon Gaaf maakt de tandarts of mondhygiënist een risico-inschatting. Hoe goed zorgt de ouder voor het gebit van het kind? Hoe is het met de mondhygiëne? Breken er tanden of kiezen door? Is het kind aan het wisselen? Heeft het kind (beginnende) gaatjes in zijn gebit? Op basis van deze risico-inschatting, bepaalt de tandarts het moment waarop hij de (ouder van) het kind weer in de mondzorgpraktijk wil terugzien. Soms zal hij de kiezen extra beschermen (sealen) of een fluoridebehandeling geven. Maar meestal zijn die behandelingen niet nodig. De invulling en uitvoering van de preventiemethode kan dus per kind binnen een gezin verschillen. Gewoon Gaaf kijkt tenslotte naar ieder individu.