
Koken en eten zoals vroeger
Gedurende een aantal zaterdagen wordt in woonzorgcentrum De Rijp de zogenoemde ‘Tafel van de smaakherinnering’ georganiseerd. Mensen met en zonder dementie bereiden samen gerechten met behulp van kookboeken en attributen uit vervlogen tijden. De geuren en smaken stimuleren het ophalen van herinneringen en hierdoor ontstaan mooie gesprekken en contacten.
Jan Willem Oostewaal, geestelijk verzorger in De Rijp nam samen met facilitair teamleider Judith Winkelman het initiatief voor het kookevent. Jan Willem Oostewaal: ‘Het ophalen van herinneringen heeft een positieve werking op hoe iemand zich voelt. Dat merk ik vaak in mijn werk als geestelijk verzorger. Als iemand verward is, bijvoorbeeld door dementie, kan het ophalen van herinneringen zorgen voor rust omdat herkenbare dingen op de voorgrond komen en de onrust op de achtergrond raakt. Iemand wordt zich weer bewust van wie hij is en wat hij gepresteerd heeft in het leven. Dat maakt het samen koken en bezig zijn succesvol. Bovendien valt het onderscheid tussen gezond en niet gezond weg en ontstaat er gelijkwaardigheid. Zo was een handmixer om slagroom te kloppen een onbekend attribuut voor de zoon maar de moeder met dementie kon er moeiteloos mee overweg. De verhalen komen vanzelf los.’
Voor ‘De tafel van de smaakherinnering’ werkt De Rijp samen met kok Lisette Bossert via www.bossertkookwerken.nl. Zij ontwikkelde het concept speciaal voor mensen met dementie. De Tafel van de Smaakherinnering wordt mogelijk gemaakt door een bijdrage van het ministerie van VWS via het project ‘Waardigheid en Trots’. De vakgroep geestelijke verzorging van Kennemerhart vroeg hiervoor een subsidie aan. De laatste ‘Tafel’ wordt georganiseerd op 2 juni. Bewoners van De Rijp en hun mantelzorgers kunnen eraan deelnemen. Voor meer informatie: Judith Winkelman via 06 202773832