Kledingruil-ketting trekt direct 50 deelnemers aan

Lokaal/Activiteiten Deel je nieuws

In coronatijd moet je creatief zijn. Twee Haarlemse vrouwen, Lisan Oostdam en Johanna Hoogendam, zijn daarom een inventieve kledingruil-ketting gestart waarmee ze mooie, tweedehands kleding ruilen via een tas die van huis naar huis gaat. In een paar weken tijd is de ketting al gegroeid tot een kleine vijftig deelnemers, verspreid over Haarlem-Noord, Centrum en Zuid-West. En de aanmeldingen blijven binnenstromen.

Johanna (Ramplaankwartier) en Lisan (Haarlem-Noord) kwamen gelijktijdig op het idee zo'n kledingruil-ketting te starten nadat ze een interview lazen op het online nieuwsbulletin 'Het kan wel' (https://www.hetkanwel.nl/2020/12/10/ketting-kledingruil/) met Nichon Glerum uit Amsterdam-Noord. Nichon bedacht het concept van de kledingruil-ketting uit liefde voor kleding, om iets te doen aan de textielafvalberg én om de sociale contacten met vrouwen uit de buurt aan te halen in deze tijden van winkelsluiting en sociale isolatie. Nichons idee is inmiddels overgenomen door initiatiefnemers in 38 steden in Nederland en telt in korte tijd al in totaal duizend deelnemers.

De motivatie van de Haarlemse Lisan en Johanna? "Liefde voor tweedehands kleding en dito spullen". Johanna organiseerde vóór coronatijd kleding-swap-events en zowel zij als Lisan willen graag iets doen tegen de vervuiling die ontstaat door de fast fashion-industrie. En via het kledingruilen op deze manier ontmoet je (op veilige afstand aan de deur) andere vrouwen uit je wijk, waardoor dit initiatief bijdraagt aan sociale cohesie. Zoals Lisan het zegt: "Ten tijde van de lockdown brengt dat weer wat vreugde in het leven van de deelnemers :-)"

[eronder]
Wil je ook meedoen aan de Haarlemse kledingruil-ketting? Op www.kettingkledingruil.nl kun je je aanmelden.

advertentie