Afbeelding
Michel van Bergen

Culinaire wandelingen mogen weer, komend weekend kunnen vijf Haarlemse horecazaken bezocht worden

Activiteiten

HAARLEM Het is sinds kort weer toegestaan om een zogenoemde culinaire wandeling te doen. WijnSpijs.nl, die in het verleden met veel succes diverse culinaire evenementen heeft georganiseerd in de Haarlemse regio, is daar gelijk op ingesprongen. Zaterdag 6 en zondag 7 maart worden in twintig steden in Nederland de WijnSpijs Take Away Wandelingen gelanceerd en ook Haarlem doet hier aan mee

Het was de laatste maanden veel in het nieuws: overal in het land schoten de culinaire wandelingen als paddenstoelen uit de grond. Bij deze wandelingen wordt langs verschillende horeca-gelegenheden gelopen om daar iets af te halen. Hierbij werden echter vaak de coronaregels overtreden, reden voor veel gemeentes om de wandelingen te verbieden. Na een politieke lobby bij verschillende gemeenten zijn culinaire take away wandelingen nu echter weer toegestaan, al is het onder een aantal strikte voorwaarden. De wandeling mag nu weer worden gedaan als ‘elke vorm van organisatie’ wordt losgelaten. Dat betekent bijvoorbeeld geen start- en eindpunt, geen tijdsloten en geen vaste routes.

Binnen dit kader is besloten de WijnSpijs Take Away Wandelingen te lanceren in twintig steden in Nederland. Hiermee steunen ze de Nederlandse horeca en bieden ze een veilige weekendactiviteit goedgekeurd door verschillende gemeentebesturen. In het weekend van 6 en 7 maart kan er in Haarlem tussen 11.00 en 18.00 uur gewandeld worden langs vijf horeca-ondernemingen: Spaarne66, Diga, Parck, Vooges en Zocher. Hier krijgen de wandelaars een culinaire verrassing voorgeschoteld. Het is de bedoeling dat de Take Away Wandeling een wekelijks terugkerend evenement wordt. Hiermee krijgt de horeca die het momenteel zwaar heeft een steuntje in de rug. En natuurlijk is het tegelijkertijd een leuk uitje. 

Wouter Dijkstra, Directeur van WijnSpijs.nl, zegt blij te zijn dat gemeenten nu een faciliterende rol hebben aangenomen. “De horeca steunen is keihard nodig zo bleek uit een eerder onderzoek over de schuldenberg van Nederlandse restaurants”. Maar hij vindt het wel “onlogisch dat elke vorm van organisatie of crowd management wordt losgegelaten’. “Hierdoor is geen zicht op de culinaire wandelaars, routes of starttijden en dit is een potentieel risico.”

Wie komend weekend aan de wandeling wil meedoen, kan HIER een ticket kopen. Het ticket is het hele weekend geldig en kan zowel op zaterdag als zondag ingewisseld worden bij de deelnemende de restaurants. Dijkstra benadrukt wel dat de maatregelen van de organisatie strikt nageleefd dienen te worden. “Wandel met maximaal twee personen over straat, tenzij je uit één huishouden komt, en blijf niet hangen bij de restaurants, maar eet je gerecht wandelend op. Houd genoeg afstand van de restaurateurs en andere gasten en wandel gewoon even verder als het ergens druk is. En natuurlijk: vergeet je mondkapje niet”. 

advertentie
advertentie