Hilly Janssen van het Zandvoorts Museum somt op wat ons zoal te wachten staat op cultuurgebied in Zandvoort.
Hilly Janssen van het Zandvoorts Museum somt op wat ons zoal te wachten staat op cultuurgebied in Zandvoort. Wijnand Burger

November is Cultuurmaand in Zandvoort

Activiteiten

ZANDVOORT Wethouder Gert-Jan Bluijs (CDA) opende op maandag 1 november de cultuurmaand. Hij wil de Cultuur en Kunst in het dorp op een hoger niveau brengen. Daarom wordt in november de Kunst en Cultuur extra onder de aandacht gebracht. Tal van talenten op gebied van muziek, theater en kunst krijgen de kans om op te treden. Er zijn exposities van jonge kunstenaars, maar ook van professionals. Natuurlijk ontbreek de wandeling door Oud Zandvoort niet, met zijn vele cultuurhistorische gebouwen.

Hilly Jansen, directeur van het Zandvoorts Museum somt daarna op wat ons allemaal te wachten staat: De bekende theatermakers Fem en Daan komen in Zandvoort en brengen een programma van nostalgische liedjes. Samen met Jelle Attema draaien ze ook plaatjes op de oude grammofoons die in het Pop Up museum in het Raadhuis staan. In de Protestantse Kerk zijn optredens van het Genetic Choir, een verscheidene combinatie van allerlei soorten stemmen en mensen, van amateur tot professional. Hoe een hoorspel gemaakt wordt kun je ervaren in theater De Krocht. Er is een speurtocht voor de jeugd, waarbij ze op zoek gaan naar een schat, maar ongemerkt langs kunst en cultuurobjecten gevoerd worden.

BUITENEXPOSITIE Bekende Zandvoorters zijn verenigd op tegels in de Kerkstraat, maar de gehele maand november is er een buitenexpositie op de Boulevard en worden 29 beroemdheden zoals Toon Hermans, Rob Slotemaker, Alain Clark en Frans Molenaar getoond.

EXPOSITIE In de oude Brandweerkazerne is een expositie: One day of Fame een project van verschillende kunstenaars onder andere Froukje van Tetterode en Mel Kremer. Ze willen creativiteit en bewustzijn bevorderen door middel van kunstprojecten en educatieve workshops. U kunt ook de Arts & Crafts bezoeken markt in de Protestantse Kerk.

CLASSIC CONCERTS Er wordt een concert gegeven in de Agatha Kerk. Het Promenade Orkest met Oratoriumkoor Heiloo spelen het Requiem, het Ave Verum en de Krönungsmesse van Mozart.

CHINA Het HDMZ Museum opent zaterdag een tentoonstelling van hedendaagse Chinese schilder- en beeldhouwkunst. De hedendaagse Chinese kunst heeft grote invloed op de wereldwijde kunst, waarbij de verschillen tussen de Oosterse en Westerse culturen in hoog tempo verdwijnen.

Er is zoveel te beleven, dat het te veel is om hier op te noemen. Het hele programma is te bekijken op:
www.cultuuragendazandvoort.nl. Voor sommige activiteiten moeten bezoekers een plekje reserveren.

Tijdens de Cultuurmaand moeten de laatste richtlijnen van het coronabeleid opgevolgd worden. In de musea wordt de CoronaCheck-app gescand en hoeft u geen mondkapje op. In de overige locaties moet een mondkapje gedragen worden.

Door: Wijnand Burger

Wethouder Gert-Jan Bluijs was aanwezig op de aftrap van de Zandvoortse Cul
advertentie