Afbeelding
Michel van Bergen

Burgemeester Wienen spreekt in Groenmarktkerk over ‘veerkracht in onrustige tijden’

Activiteiten

HAARLEM Burgemeester Wienen spreekt woensdag 11 mei vanaf 20.00 uur in de Groenmarktkerk (Nieuwe Groenmarkt 14) over ‘Veerkracht in onrustige tijden’. Hij doet dit in het kader van de eerste Jurjen Beumer Lezing. De Haarlemse zangeres Mylou Frencken zorgt voor de muzikale omlijsting.

Jurjen Beumer (1947-2013) was pastor-directeur én oprichter van Stem in de Stad, de Haarlemse stichting die zich inzet voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en omkijkt naar kwetsbare mensen die in nood zijn. Beumer was zeer maatschappelijk betrokken bij de mensen aan de rafelranden van de stad. De vaak schrijnende verhalen die hij hoorde, waren de basis voor zijn preken en voor de vele boeken die hij schreef. Het ging altijd over engagement, over ‘solidariteit die bodem vindt in de intimiteit met God’, zoals hij het omschreef. Beumer wilde Stem in de Stad, met als basis het christelijk oecumenische denken, een plek maken waar alle gelovigen maar ook niet gelovigen zich thuis voelen. Waar met oog voor elkaar, onderling respect, gelijkwaardigheid en geborgenheid gewerkt wordt aan een goed leven voor ieder mens. Jurjen Beumer was tevens predikant van de PGH.

Beumer wordt woensdag 11 mei geëerd tijdens de eerste Jurjen Beumer lezing, waarbij burgemeester Jos Wienen het woord neemt. Wienen licht in de lezing het thema veerkracht toe vanuit zijn persoonlijke ervaring als (bedreigde) burgemeester, maar bekijkt het ook vanuit een breder perspectief; over hoe hij veerkracht vindt in zijn leven en in de Haarlemse samenleving. Wienen: “Jurjen Beumer was een bijzondere denker en doener in Haarlem. Zijn werken en geloven betekende iets voor mensen en zette ook aan het denken. Ik wil graag stilstaan bij maatschappelijke opgaven voor deze tijd zoals ik die als burgemeester beleef. Of het nu gaat om leven met (be)dreigingen, hulp voor mensen in de knel, vluchtelingen of mensen met psychische problemen, de worsteling van de samenleving met bedreigingen als corona of klimaatverandering, problemen zijn er genoeg. Wat kan daarbij inspireren, waar halen we veerkracht vandaan?”

De inloop voor de lezing, die ongeveer tot 21.30 uur duurt, is om 19.30 uur. De entree bedraagt 10 euro. Kaarten zijn te koop via stemindestad.nl 

advertentie
advertentie