Roos Stegeman (r) en Johan van Buren van Welzijn Bloemendaal samen met de vrijwilligers van de Taalsoos.
Roos Stegeman (r) en Johan van Buren van Welzijn Bloemendaal samen met de vrijwilligers van de Taalsoos. Welzijn Bloemendaal

Taalsoos in Bloemendaalse bibliotheek: taalspelletjes en praten over dagelijkse dingen

Activiteiten

BLOEMENDAAL De Taalsoos is een activiteit voor iedereen die wil oefenen met praten in het Nederlands. Vanaf deze maand ook in Bloemendaal in de bibliotheek aan de Korte Kleverlaan.

De dorpscoördinator Welzijn en Zorg in de kern Bloemendaal, Nicole Honingh, kreeg de vraag of er ook een Taalsoos was in Bloemendaal. Die was er niet maar er was wel behoefte aan zo merkte ze. “Als dorpscoördinator pik ik signalen op en word ik ook door mensen benaderd met ideeën. In dit geval werd ik benaderd door Christine van Meer die zich graag wilde inzetten om anderstaligen te bekwamen in het Nederlands. Mijn collega’s hebben het verder opgepakt en daar is de samenwerking met de bibliotheek uit voortgekomen”, aldus Honingh.

Van der Meer legt uit dat in de Taalsoos Nederlandstalige vrijwilligers aanwezig zijn om anderstaligen te helpen met oefenen. “Er wordt met elkaar gepraat over dagelijkse dingen als eten en drinken, kinderen, winkelen en feestdagen. Er worden ook taalspelletjes gedaan en zo leer je steeds meer Nederlandse woorden. Er moet niets maar er kan veel.” 

Educatief specialist bij Bibliotheek Zuid-Kennemerland, Roos Stegeman, was meteen geïnteresseerd. “In een aantal andere vestigingen hebben we al een Taalsoos dus een format lag er al. Via Welzijn Bloemendaal hadden we al snel een enthousiaste groep vrijwilligers bij elkaar en was al snel een startdatum bepaald.” 

Continuïteit is erg belangrijk voor het concept. De Taalsoos is daarom wekelijks op dinsdag van 10.00 tot 12.00 uur in bibliotheek Bloemendaal. Aanmelden is niet nodig. De eerste Taalsoos is op dinsdag 24 mei. Geïnteresseerden zijn welkom. “De beoogde deelnemers lezen dit waarschijnlijk niet”, vult Van Meer nog aan en ze roept iedereen op het door te geven aan mensen voor wie het interessant zou kunnen zijn.

advertentie