Afbeelding
Eigen Foto

Debat in de Pletterij over apartheid in Israël

Activiteiten

HAARLEM Volgens een rapport van Amnesty International, dat onlangs verscheen, is er in Israël sprake van apartheid, net als dat vroeger in Zuid-Afrika het geval was tegen donkere mensen. Eerder werd in Belgie al een actievorm ontwikkeld: Apartheidsvrije Zones. De Belgische gemeente Zelzate heeft zichzelf al uitgeroepen tot Apartheidsvrije zone. Hierover en over apartheid in Israël in het algemeen, wordt dinsdag 24 mei van 20.00 tot 22.00 uur gedebatteerd in De Pletterij (Lange Herenvest 122). De organisatie is in handen van Breed Platform Palestina (BPP).

Jonathan Huseman, politiek adviseur van Amnesty International Nederland, geeft voorafgaand aan het debat een toelichting op het rapport dat Amnesty uitbracht. Daarna zal Palestina Solidariteit aan het woord komen. Deze Belgische organisatie wil het niet alleen laten bij de constatering, maar ook zoveel mogelijk instellingen en organisaties benaderen met de oproep zich nadrukkelijk tegen alle vormen van apartheid uit te spreken door het tekenen van een verklaring. 

De Vlaamse gemeente Zelzate heeft zo’n verklaring onderschreven en de schepen (wethouder) Steven De  Vuyst van deze gemeente legt per video uit hoe dat precies in zijn werk is gegaan. Vervolgens kunnen vragen aan de orde komen in een forumdiscussie, geleid voor Lyra Tilder van Bij1, die de avond ook modereert. 

Behalve de sprekers van Amnesty en Palestina Solidariteit komt ook Nicole Hollenberg van BDS-Nederland aan het woord. Het BPP richt zich hiermee met name op de Haarlemse gemeenteraad met de bedoeling ook in Haarlem tot zo’n verklaring als apartheidsvrije zone te komen. Het debat wordt muzikaal omlijst door Hassan Benhammou, die Arabische muziek ten gehore brengt.

Het debat is voor iedereen gratis toegankelijk. Bezoekers worden verzocht zich indien mogelijk aan te melden via breedplatformpalestina@gmail.com.:

advertentie