Paviljoen Welgelegen, waarin van 1871 tot 1923 het Koloniaal Museum gevestigd was.
Paviljoen Welgelegen, waarin van 1871 tot 1923 het Koloniaal Museum gevestigd was. Noord-Hollands Archief

Fietsen langs sporen van slavernij in en rond Haarlem

Activiteiten

HAARLEM Een anderhalf uur durende fietstocht voert woensdag 17 augustus langs de sporen van slavernij in en rondom Haarlem. Wie de overblijfselen van deze zwarte bladzijde in de geschiedenis wil bekijken, kan zich voor de fietstocht aanmelden. 

17 augustus is een belangrijke dag in de koloniale geschiedenis. Op die dag in 1795 begon op Curaçao de grote opstand van slaafgemaakten onder leiding van Tula. Jaarlijks vindt op 17 augustus de “dia di lucha pa libertat” plaats: de dag van de vrijheidsstrijd. 

Op 17 augustus 1945, twee dagen na 15 augustus de dag waarop de Tweede Wereldoorlog in het Nederlandse Koninkrijk werd beëindigd, riepen Sukarno en Hatta de Onafhankelijkheid van Indonesië uit: Proklamasi Kemerdekaan Indonesia. 

Dit jaar organiseren Ineke Mok en Dineke Stam in samenwerking met het Noord-Hollands Archief voor woensdag 17 augustus. als herinnering aan het antikoloniaal verzet, de eerste fietstocht “Sporen van slavernij in en rond Haarlem”. De route is onderdeel van het boek ‘Haarlemmers en de Slavernij door Ineke Mok en Dineke Stam, dat in de herfst verschijnt.

Het startpunt is Paviljoen Welgelegen, het huidige Provinciehuis. De provincie Noord-Holland presenteert hier tot en met 7 oktober de tentoonstelling ‘Verborgen Noord-Holland, Atlantische slavernij in beeld’. Deze kan voorafgaand aan het programma bezocht worden, de toegang is gratis.

Het programma duurt van 13.30 tot 17.00 uur, waarvan de fietstocht anderhalf uur duurt. Deelname kost 15 euro, aanmelden kan via educatie@noord-hollandsarchief.nl. Kijk voor meer informatie op: www.noord-hollandsarchief.nl/nieuws/agenda

advertentie
advertentie