Afbeelding
Eigen Foto

Oekraïense kunstenaars bij cadeautjesmarkt in Badhuis

Activiteiten

HAARLEM In het Badhuis op het Leidseplein wordt zaterdag 26 november een cadeautjesmarkt gehouden. Buurtgenoten uit de Leidse buurt presenteren hier hun eigengemaakte cadeautjes. Dit jaar zijn er minstens drie deelnemers uit Oekraïne. Hun schilderkunst en keramiek zijn te bewonderen. Iedereen is welkom om te kijken en te kopen tussen 11.00 en 16.00 uur.

De vrijwilligersorganisatie Haarlem4Ukraine mag al sinds het uitbreken van de oorlog gebruik maken van het Badhuis. Hier komen drie dagen per week Oekraïense vluchtelingen samen voor ontmoeting en hulp. Dit jaar doet een aantal van hen mee aan de jaarlijkse cadeautjesmarkt in het Badhuis. De kunstenaars zijn: Vita Khaidurova (keramiek), Marina Alyeyeva (traditionele schilderkunst) en Maryna Bobyr (aquarel).

Drie vrouwen die alle drie gevlucht zijn en nu in Haarlem en omgeving een bestaan proberen op te bouwen tonen hun werk. Vita komt uit de regio Kyiv en heeft daar haar opleiding gedaan aan de kunstacademie “Kyiv State Art Institute”. Vanaf 1989 heeft zij meegedaan aan internationale kunstexposities. In het Badhuis zijn haar keramische werken te zien. 

Marina Alyeyeva is schilderes. Zij is specialiste in de traditionele kunstvorm Petrykivka. Heldere, levendige bloemen zijn het belangrijkste aspect van de meeste Petrykivka schilderijen. Andere natuurlijke elementen zoals dieren of vegetatie, maken de schilderijen compleet. Marina geeft inmiddels les in onder andere de Stookkamer in Haarlem. 

Een andere Maryna met de achternaam Bobyr is aquarellist. Zij heeft onder andere een landschap in Heemstede vastgelegd. Haar werk zal ook te zien zijn in het Badhuis.

Het Badhuis biedt de mooie gelegenheid voor buurtbewoners en Oekraïners om creatief talent te tonen. Maar behalve het bewonderen is kopen uiteraard mogelijk. Met de decembermaand in het vooruitzicht is het fijn om eigengemaakte cadeautjes te kopen en later te geven. Naast de opbrengst die voor de Oekraïense vrouwen van belang is gaat het er hen vooral ook om bekendheid te krijgen en weer met hun vertrouwde werk bezig te kunnen zijn.

advertentie
advertentie