Afbeelding
Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Column stadsambassadeurJanna Kamphof

Lokaal/Column

Met slaperige gezichten zitten de tien leerlingen van het IGS Osnabrück op perron 12 te wachten op de trein. We gaan vandaag een dagje naar Haarlem! In januari bezocht ik deze klas, die een speciaal vak over Nederland volgt, om over Haarlem en de stedenband met Osnabrück te vertellen. Over Haarlem werden ze toen zo enthousiast, dat we besloten er samen heen te reizen.

Hoe verder we Haarlem naderen, hoe opgewekter de leerlingen worden. Kort voordat we het station van Haarlem binnenrijden, verdeel ik stadsplattegronden en de tweedeklassers beginnen meteen plannen te smeden voor hun vrije uurtje later op de dag. Maar eerst gaan we samen op pad. Bij het standbeeld van 'Lautje' ontmoeten we tien scholieren van het Rudolf Steiner College. Ik neem de twintig leerlingen mee voor een Duitse stadswandeling. Haarlem laat zich van haar zonnigste kant zien en we lopen langs het Spaarne, over de Begijnebrug en door het groenste straatje van Haarlem. Niet alleen de Duitse, maar ook de Nederlandse scholieren zijn onder de indruk. 'Eigenlijk leuk om eens zo door Haarlem te lopen. Normaal doe je dat niet zo snel,' zegt een van de Nederlandse scholieren.

Het volgende programmapunt hebben de Haarlemse leerlingen voorbereid. In groepjes laten zij hun lievelingsplek zien aan de Osnabrückers: een hofje, de bekendste ijssalon van Haarlem, hun favoriete straat. Daarna treft de hele groep elkaar in een café met uitzicht op de Sint-Bavokerk. De verlegenheid van het begin is inmiddels verdwenen. Ze kletsen een grappige mix van Engels, Duits en Nederlands met elkaar. 'Fahrt ihr auch zur Schule with the bicycle?' wordt aan de Duitse scholieren gevraagd. Over wat ‚te ver om te fietsen is' worden de Haarlemmers en Osnabrückers het niet eens, maar ze zijn wel verrast om te merken dat ze dezelfde games spelen en ze veel gemeenschappelijk hobby's hebben.

Dan is het voor ons helaas alweer tijd om in de trein terug naar Osnabrück te stappen. Gelukkig hebben ze nog genoeg vanillevla, tijgerbrood en hagelslag voor onderweg ingeslagen. 'Osnabrück hat eine schöne Partnerstadt in Holland', vat een van de scholieren het dagje in Haarlem samen.

Mijn fantastische jaar in Osnabrück loopt langzaam op z'n einde en we zijn op zoek naar een nieuwe stadsambassadeur/-ambassadrice. Wil jij vanaf 1 oktober Haarlem vertegenwoordigen in Osnabrück en verschillende soorten uitwisselingen tussen de twee partnersteden organiseren? Bekijk de volledige vacature op www.haarlem.nl/vacatures-gemeente-haarlem/. Voor vragen over de vacature of goede ideeën voor nieuwe uitwisselingen ben ik bereikbaar op 00495413232123 of botschafterin-nl@osnabrueck.de

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie