Afbeelding
Städtepartnerschaftsbüro Osnabrück

Column stadsambassadeur Janna Kamphof

Lokaal/Column

Dat Haarlem de zusterstad van Osnabrück is, dat weten de meesten Osnabrückers wel. Hoe mooi Haarlem is, dat weten velen nog niet. Daarom organiseerde ik tijdens het weekend van Haarlem Jazz & More een tweedaagse reis, waarvoor iedereen met interesse in de zusterstad zich kon aanmelden. 24 Osnabrückers gingen met me mee om te ontdekken wat Haarlem allemaal te bieden heeft.

In Haarlem aangekomen gingen we op zaterdagochtend meteen van start met een hofjeswandeling. De verbazing was van de gezichten af te lezen toen onze stadsgids na een korte uitleg de poort van het Hofje van Bakenes opende. Niemand had verwacht dat er achter de muren van het hofje zo'n oase van rust en groen schuilging. Ook de andere hofjes, de bruggen over het Spaarne en de architectuur van de grachtenpanden maakten indruk op de groep. Ondanks de grijze regenwolken die over de stad trokken, wist Haarlem de Osnabrückers positief te verrassen.

Behalve een avond vol jazzmuziek stond onder meer nog een rondvaart, een rondleiding door de Jopenbrouwerij in de Waarderpolder en een bezoek aan Molen De Adriaan op het programma. Tussendoor was er tijd om zelf op pad te gaan en bijvoorbeeld een verse stroopwafel op de markt te eten of te winkelen in de Gouden Straatjes.

Voordat we zondag weer in de bus stapten, bezochten we een van mijn lievelingsplekken in Haarlem: het Teylers Museum. De gids vertelde over spannende natuurkundige instrumenten, de schilderijen met typisch Hollandse winters en de prachtige Ovale Zaal: de Osnabrückers kregen er geen genoeg van. Toen de gids vroeg of hij nog een laatste verhaal mocht vertellen, ook al was de tijd eigenlijk voorbij, was het antwoord dan ook een volmondig 'Ja!'. En dus bekeken we nog een indrukwekkend fossiel voordat we terug naar Osnabrück reden.

In de bus werden verhalen en Hollandse lekkernijen gedeeld. Een dame had nog de klim in de Koepelkathedraal gemaakt, een ander was op een speurtocht naar Haarlemse Halletjes gegaan. 'Als je binnenkort nog een reisje naar Haarlem organiseert, ben ik er weer bij. Ik wil graag nog meer van Haarlem zien,' zei een van de deelnemers terwijl ze me een knuffel gaf om afscheid te nemen.

Wil je zelf ook zo'n reis en andere uitwisselingen tussen Haarlem en Osnabrück organiseren? Mijn jaar loopt langzaam op z'n einde en we zijn op zoek naar een nieuwe stadsambassadeur die vanaf 1 oktober Haarlem in de zusterstad wil vertegenwoordigen. Voor vragen over de vacature of mooie projectideeën opmerkingen en ideeën ben ik bereikbaar op 00495413232123 of botschafterin-nl@osnabrueck.de.

advertentie
advertentie