Kalle Brüsewitz.
Kalle Brüsewitz. Eigen Foto
Column Stem in de Stad

Never waste a good crisis

Column

Vanaf deze week plaatst het Haarlems Weekblad twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden.

Alles gaat voorbij, ook dit. Vanaf het moment dat de wereld dicht ging, ging bij veel mensen de geest open. Die plek die voor heel veel kwetsbare mensen hun plek was, soms een tweede thuis, was ineens dicht. Aandacht, hulp bij acute problemen, medische zorg, een dagritme, alles wat een mens nodig heeft en wat ze nergens anders kregen viel ineens weg.

Binnen een week zaten verschillende partijen (digitaal) aan tafel om te kijken wat er vooral nog allemaal wel kon. Van alle kanten kwamen ideeën, menskracht en geld om te zorgen dat er voor die meest kwetsbaren hulp kwam. Een gratis maaltijd voor diegene die honger hebben, maar ook diegene die door Corona hun baan kwijt raken en geen geld meer hebben voor eten. Een opvang voor daklozen die niet in de reguliere opvang terecht kunnen, maar ook geacht worden binnen te blijven en anderhalve meter afstand te houden. Een telefoonlijn voor mensen die normaal voor een bakje koffie komen en nu niet kunnen en mogen komen.

‘Never waste a good crisis’ zei Winston Churchill ooit al. Er ontstaat van alles in tijden van crisis. Want iedereen denkt na over waar het om gaat in het leven. Als niet alles meer kan, moeten we vooral kijken wat er dan overblijft en waar je voor wil strijden. Nieuwe samenwerkingen, hernieuwd gevoel van noodzaak. Er ontstaat zelfs een soort van verbondenheid op afstand. Digitaal zagen wij als collega’s elkaar meer als daarvoor in het echt en we hadden tijd om vrijwilligers eens uit te nodigen voor een kop koffie en te vragen hoe het gaat zonder dat ze ondertussen druk waren met de zorg voor ons gasten.

Voor onze gasten is het heel fijn dat de spreekuren (zowel van de GGD als voor ongedocumenteerden en het maatschappelijk werk) gewoon weer 1-op-1 kunnen. En langzaam proberen we weer een plek te zijn voor gasten om op adem te komen. Al moet het op anderhalve meter, gedesinfecteerd en met niet meer dan maximaal 20 mensen in die grote ruimte. Hou vol, want ook dit gaat voorbij. Echt.

Kalle Brüsewitz, coördinator Aanloopcentrum

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie