Myrna Bockhoudt.
Myrna Bockhoudt. Stem in de Stad

Stem in de stad: Huis of thuis?

Column Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst twee keer in de maand een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Myrna Bockhoudt, coördinator Vrijwilligers en Vluchtelingen.

De afgelopen jaren zijn veel statushouders geholpen bij de inrichting van hun huis. Via kerken, facebook en kringloopwinkels is er heel wat huisraad van eigenaar verwisseld. Vrijwilligers hadden het er maar druk mee, want wie net nieuw in Nederland is heeft doorgaans nog geen netwerk om een handje hulp aan te vragen. Hulde aan al die vrijwilligers. Maar ook aan de statushouders die al die onbekende mensen toelieten en vertrouwden. En soms spullen kregen aangeboden die ze eigenlijk niet zo mooi vonden, maar ja, een gegeven paard enzo…. Dat blijkt een internationaal lastig dilemma te zijn.

Maar over het algemeen waren keuzes en smaak op dat moment helemaal niet zo relevant. Er was beperkt budget en aangezien de meeste statushouders in eerste instantie in hun eentje naar Nederland waren gekomen, gebruikten ze dat budget het liefste om hun gezinsleden op een veilige manier na te laten reizen. Daar moest flink voor worden betaald. Dus ja, dan maar een ratjetoe in je woonkamer, alles beter dan niks en de dankbaarheid was groot voor al die hulp. Het huis was tenminste ingericht.

En toen kwamen de gezinnen inderdaad over. Wat een blijdschap om elkaar na, soms echt jarenlang, weer te kunnen zien. Of zelfs voor het eerst. Sommige mannen vertrokken terwijl hun vrouw zwanger was en konden nu eindelijk hun kindje in de armen sluiten. Een intens moment.

Als iedereen een beetje tot rust was gekomen zocht ik die gezinnen weer op. En was ik vaak stomverbaasd. De hele inrichting was veranderd. De woningen waren smaakvol ingericht, met bij elkaar passende meubels en prachtige decoraties. Wat een verschil!

Als ik ernaar vroeg kreeg ik altijd hetzelfde antwoord: “Een huis is enorm belangrijk, wat moet je immers zonder dak boven je hoofd? Maar een huis is pas een thuis als je je geliefden om je heen hebt en het huis sámen hebt ingericht”. En die eerste “noodhuisraad”? Die is weer teruggebracht naar de kringloop, zodat weer andere mensen er hun eigen “thuis” mee kunnen bouwen.

Myrna Bockhoudt, coördinator Vrijwilligers en Vluchtelingen

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie