Everdien van Duin is vrijwilliger in de postkamer.
Everdien van Duin is vrijwilliger in de postkamer. Eigen foto
COLUMN

Van het kastje naar de muur

Column Stem in de Stad

HAARLEM Het Haarlems Weekblad plaatst om de week een column van Stem in de Stad. Deze organisatie zet zich in voor Haarlemmers die het moeilijk hebben en kijkt om naar kwetsbare mensen die in nood zijn, naar mensen die niet altijd gehoord of gezien worden. Deze week is het woord aan Everdien van Duin, zij is vrijwilliger in de postkamer..

Ik moest het afgelopen jaar zorg regelen voor iemand en kwam terecht in de wondere wereld van WMO, buurtteam, wijkverpleging en wat al niet meer. Ik werd van de gemeente naar de zorgverzekering gestuurd, en - u raadt het al - weer terug. Ik ben best mondig, maar soms stond het huilen me nader dan het lachen. Uiteindelijk kwam het goed, maar dat kwam doordat er een zeer kordate dame op mijn pad kwam die het klappen van de zweep kende en wist hoe alles werkte en welke toon je het beste kon aanslaan. 

Bij Stem in de Stad maak ik ook deel uit van dat ondoordringbare web van hulpverleners. Oké, ik ben er alleen op vrijdag, en word nergens voor betaald, maar ik moet mensen vaak zeggen dat ze even terug naar de gemeente moeten om een brief op te halen of dat ze het beste even een afspraak kunnen maken met een maatschappelijk werker. Ik begrijp dan zélf welk schakeltje ik in het geheel ben, maar de mens aan de balie ziet mij soms - heel logisch - als deel van het probleem. ‘Los het gewoon even op’, wordt me soms toegeroepen. 

Nederland hangt van regeltjes aan elkaar. Soms lijkt het of niemand het verschil wil maken. Dat iedereen maar naar elkaar verwijst tot je weer terug bent bij af. En wat scheelt het als je in dat oerwoud van regels dan bijvoorbeeld iemand tegenkomt die zegt: Ik zoek het uit en bel je zo terug’ en dat dan ook dóet.

Ook bij de afdeling Postadressen lukt het niet altijd om een oplossing te vinden en soms moeten mensen echt ergens anders heen om beter geholpen te worden. Maar Stem in de Stad is van oorsprong en vooral een plek waar mensen even op verhaal kunnen komen, waar ze een kop koffie kunnen drinken, waar een vrijwilliger of beroepskracht luistert, een broodpakketje inpakt of even een warme trui probeert te regelen. En waar soms iemand zegt: ‘Ik snap je irritatie. Ik heb dat zelf ook.’

advertentie
advertentie

Meest gelezen

advertentie
advertentie
Logo
advertentie