Afbeelding
Wijnand Burger/BDU
COLUMN

Krijgt Zandvoort zijn eigen toeslagenaffaire?

Column

ZANDVOORT Journalist Wijnand Burger schrijft op regelmatige basis columns voor onder andere het Haarlems Weekblad. Onder de titel ‘Zijn ze nou belazerd?’ gaat hij in op actuele ontwikkelingen, die zich veelal in Zandvoort afspelen.

Zijn ze nou belazerd?                                   

In Zandvoort hoeven mensen met een minimaal inkomen geen Gemeentelijke Belastingen te betalen. Onze gemeente gaat ruimhartig om met de mensen met een minimum inkomen en daar kunnen we best trots op zijn. De kwijtschelding betreft de afvalstoffen heffing, de rioolheffing en de onroerend zaak belasting. Jaren gaat dit goed en hebben de minima er geen omkijken naar. Tot dit jaar. Ineens worden verschillende mensen weer aangeslagen voor deze heffingen. Dat is schrikken, want het is voor deze mensen een flink bedrag.

Natuurlijk is het goed dat er af en toe gecontroleerd wordt of deze mensen nog wel echt tot de minima behoren. Maar moet je dan meteen maar een aanslag in hun bus donderen? De Gemeentebelastingen Kennemerland Zuid (GBKZ) meent van wel, zonder na te denken over de paniek die dit bij deze mensen kan veroorzaken. Ze werken volgens hun eigen regels. Ze hebben lak aan de manier waarop deze kwijtschelding in Zandvoort altijd uitgevoerd werd.

Het enige wat er op zit voor deze mensen is opnieuw een vrijstelling aanvragen. Dat is nog niet zo eenvoudig. Er komen allerlei vragen langs over hun inkomen, huurcontracten en bankafschriften die ze dan moeten weer moeten kopiëren. Die zijn natuurlijk allang bij de belastingdienst bekend, maar GBKZ stelt weer zijn eigen regels. Noch op de site van de Gemeente Zandvoort, noch op de site van GBKZ zijn de criteria te vinden, waarop vrijstelling kan worden aangevraagd. Klik je in de GBKZ site op: Hulp bij laag inkomen (Zandvoort), dan kom je op een pagina die niet bestaat. 

Meestal lost wethouder Gert-Jan Bluijs (CDA) deze zaken voortvarend op. Maar tegen het GBKZ kan hij niet op. Dat is vreemd, want het GBKZ is een samenwerkingsverband van de gemeente Zandvoort, Bloemendaal en Heemstede. Het enige wat Bluijs kan doen is zijn college in Bloemendaal bellen, want daar houden ze kantoor. Dan maar afwachten of daar de op drift geraakte ambtenaren getemd kunnen worden. 

Enige troost voor de minima is oud wethouder Joop Berendsen. Hij biedt in Pluspunt hulp aan deze mensen, die door de ambtelijke molens vermorzeld dreigen te worden. Hij is er al vanaf maart dit jaar mee bezig, maar als hij een afspraak wil maken met de GBKZ kan dat pas eind augustus. De enige uitweg die hij nu nog ziet, is de nationale ombudsman aan te schrijven. Zo raken we langzaamaan verzeild in een Zandvoortse toeslagenaffaire.  

Wijnand Burger

advertentie
advertentie