Afbeelding
Joop Touw

Nieuwe noodverordening vandaag van kracht

Corona

HAARLEM In de veiligheidsregio Kennemerland, waar ook Haarlem onder valt, geldt vanaf 1 juli een nieuwe noodverordening. Daarin zijn de nieuwe versoepelingen van de landelijke coronamaatregelen formeel geregeld in deze regio.Vanaf vandaag is het weer mogelijk om in grotere groepen samen te komen. Ook kunnen kleinschalige evenementen weer georganiseerd worden, zoals een braderie, kermis, sportevenement of (food)festival, mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. 

SPORTEN Sportscholen,fitnessclubs, sauna, wellness centra en casino’s openen vandaag hun deuren weer. Alle sporten kunnen weer worden beoefend. De voetbalstadions in de regio mogen vanaf vandaag weer publiek ontvangen; het is wel verboden om te schreeuwen en zingen, om de kans op verspreiding op het coronavirus zo klein mogelijk te houden. Discotheken en nachtclubs blijven vooralsnog gesloten.

De algemene norm is ook vanaf 1 juli: houd 1,5 meter afstand tot elkaar. Locaties waar groepen samenkomen (van festival tot fitnessclub) moeten hygiënemaatregelen nemen en maatregelen treffen, zodat iedereen 1,5 meter afstand van elkaar kan houden. Er is voor samenkomsten geen maximumaantal personen, mits aan de maatregelen wordt voldaan, er een gezondheidscheck en reservering vooraf is en iedereen een vaste zitplaats (zoals in theaters en restaurants) of aangewezen afgebakende locatie heeft (zoals bij sauna’s en festivals). Als hieraan niet wordt voldaan, geldt binnen een maximum van honderd personen en op buitenlocaties een maximum van 250 personen (excl. personeel). Het maximum aantal personen gaat niet op voor locaties met doorstroom, zoals winkels, dierentuinen en musea.

OV In het openbaar vervoer zijn vanaf 1 juli alle zitplaatsen weer beschikbaar en ook niet noodzakelijke reizen met het OV zijn toegestaan. Het is verplicht om een mondkapje te dragen in het openbaar vervoer (zoals trein en bus), taxi’s, touringcars en op de veerpont, omdat het tijdens het reizen niet altijd mogelijk is om 1,5 meter afstand te houden. Voor taxi’s en touringcars geldt bovendien een verplichte reservering en gezondheidscheck vooraf. 

SCHOLEN Met ingang van het nieuwe schooljaar mogen er weer meer onderwijsactiviteiten plaatsvinden op onderwijsinstellingen in het mbo, ho en wo. Middelbare scholen gaan per 1 juli (in de praktijk is dat meestal na de zomervakantie) weer helemaal open. Coronavrije verpleeghuizen kunnen weer bezoek ontvangen, door de versoepelde bezoekregeling die geldt sinds 15 juni.

In de noodverordening is ook vastgelegd dat Schiphol verplicht is maatregelen te nemen om de 1,5 meter regel zo veel mogelijk na te leven. Wanneer afstand houden niet lukt (bijvoorbeeld bij inchecken en boarden) zijn passagiers van 13 jaar en ouder verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.

REGELS NALEVEN “Het is ontzettend belangrijk dat iedereen de basisregels naleeft”, aldus Marianne Schuurmans,voorzitter van Veiligheidsregio Kennemerland. “Juist nu het beter gaat, het virus onder controle is en lokale uitbraken sneller op te sporen en in te dammen zijn, moeten we verstandig omgaan met de vrijheden die we hebben teruggekregen met de versoepelingen. Het virus is nog niet weg. Als we de basisregels nu aan onze laars lappen, zijn lokale uitbraken heel aannemelijk of erger:moeten we bepaalde versoepelingen weer terugdraaien. Niemand zit daar op te wachten. Dus blijf thuis bij klachten en laat u testen indien u klachten heeft. Pas de hygiëneregels toe (handenwassen, niezen in ellenboog), houd 1,5 meter afstand en werk zoveel mogelijk thuis. Geef elkaar de ruimte, binnen en buiten. Neem uw eigen verantwoordelijkheid om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen.”

advertentie
advertentie