Afbeelding
PR

GGD Kennemerland start 18 januari met vaccineren zorgmedewerkers

Corona

HAARLEM GGD Kennemerland start 18 januari met het vaccineren van zorgmedewerkers. De voorbereidingen hiervoor zijn in volle gang. De GGD is druk bezig om deze taak samen met gemeenten, zorgorganisaties, huisartsen en landelijke organisaties vorm te geven. Na het vaccineren van de zorgmedewerkers vaccineert GGD Kennemerland de groep 18 tot 60-jarigen. De GGD dient verder als vangnet voor andere doelgroepen.
Het vaccineren in de 1e fase vindt plaats in hal A op het parkeerterrein P4 van Airport Amsterdam Schiphol, waar nu ook de XL-teststraat is geplaatst.

Zorgmedewerkers van de verpleeghuizen ontvangen als eerste een uitnodiging voor de COVID-19 vaccinatie. Medewerkers werkzaam in de gehandicaptenzorg, wijkverpleging en WMO-ondersteuning (thuiszorg) volgen kort daarna. Dit gebeurt vanaf 4 januari door de werkgever waar zij werkzaam zijn. Op 11 januari wordt bij wijze van proef op drie locaties in Nederland gestart. Regio Kennemerland begint, gelijk met alle andere regio’s, op 18 januari met vaccineren.

Binnen deze eerste groep wil het ministerie van VWS het vaccin van Pfizer/BioNTech inzetten voor het vaccineren. Personen die met het Pfizer/BioNTech vaccin worden gevaccineerd, ontvangen twee vaccinaties. Tussen deze twee vaccinaties moet minimaal drie weken tijd zitten. Omdat er niet meteen voldoende goedgekeurde vaccins voor iedereen zijn, worden in de eerste fase niet direct alle groepen gevaccineerd. Andere groepen komen in de fases daarna aan de beurt. Dit is ook in de regio Kennemerland het geval. De vaccinatie is gratis en vrijwillig.

Nadat alle zorgmedewerkers gevaccineerd zijn, worden kwetsbare groepen gevaccineerd op de zorglocatie waar zij wonen of indien zij thuis wonen via de huisarts. De actualiteit kan maken dat de fasering of programmering gewijzigd wordt. De vervolgstappen zijn nu nog niet bekend.

Voor het inplannen van de afspraken zal vanaf begin januari een landelijk callcenter zijn ingericht. Op dit moment wordt er voor de vaccinaties van zorgprofessionals landelijk uitgegaan van 25 locaties, verspreid over het land. In de regio Kennemerland is dit in de 1e fase hal A op het parkeerterrein P4 van Airport Amsterdam Schiphol (Loevesteinserandweg, Badhoevedorp) waar nu ook de XL-teststraat is geplaatst. Zorgmedewerkers zullen bij het maken van hun afspraak overigens zelf kunnen kiezen naar welke locatie zij gaan, dat kan bijvoorbeeld ook de locatie in Hollands Noorden of Hollands Midden zijn.

advertentie