Afbeelding
Pixabay

Aantal nieuwe coronabesmettingen ook in Haarlem gedaald, wel acht nieuwe ziekenhuisopnames

Corona

HAARLEM Na weken van forse stijgingen is het aantal vastgestelde coronabesmettingen afgelopen week met 7 procent afgenomen ten opzichte van de week daarvoor. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) registreerde in zeven dagen 48.186 positieve testresultaten. Bij het gunstige cijfer moet worden aangetekend dat 10 procent minder testen werden afgenomen. 

HAARLEM Ook in Haarlem was afgelopen week een daling merkbaar van het aantal mensen dat positief op corona getest werd. In Haarlem zijn tot vandaag in totaal 10.484 mensen positief getest. In de afgelopen week zijn er 425 nieuwe besmette personen bijgekomen in Haarlem, dat is 45 minder dan de week ervoor. Het aantal Haarlemmers dat met corona in het ziekenhuis is opgenomen, is de afgelopen week wel flink gestegen. Er waren acht nieuwe ziekenhuisopnames, waardoor nu in totaal 187 Haarlemmers door corona in het ziekenhuis zijn beland. Er zijn in totaal 145 mensen aan de gevolgen van corona overleden in Haarlem. De afgelopen week werden er twee nieuwe sterfgevallen in Haarlem gemeld die verband houden met het virus. (RIVM, totaal tot en met 6 april 2021).

HEEMSTEDE In Heemstede steeg het aantal nieuwe coronabesmettingen de afgelopen week juist iets. In Heemstede zijn tot dusver 1563 personen positief op het virus getest. De afgelopen week werden er 78 nieuwe besmettingen gemeld, dat is er 1 meer dan de week ervoor. In totaal zijn er tot dusver 22 Heemstedenaren met corona in het ziekenhuis opgenomen, hetzelfde aantal als vorige week. Er zijn 57 Heemstedenaren overledenen aan de gevolgen van het coronavirus. De afgelopen week werden er gelukkig geen nieuwe corona-gerelateerde sterfgevallen gemeld in Heemstede. (RIVM, totaal tot en met 6 april 2021)

(Tekst loopt door onder grafiek)


LANDELIJK Volgens het RIVM komt de daling van afgelopen week mogelijk doordat minder mensen zich hebben laten testen tijdens het paasweekend. “De komende dagen zal duidelijk worden of de daling in het aantal positieve testuitslagen doorzet.” De afname was het sterkst onder ouderen boven de 80 jaar (-15 procent) en onder jongeren tot 18 jaar (-11 procent).

Het aantal nieuwe coronagevallen steeg in de week van 23 tot 30 maart nog met 13 procent. In de weken daarvoor noteerde het RIVM een toename van 16 procent en 24 procent. De stijgende lijn die halverwege februari werd ingezet, kwam begin maart ook even tot stilstand, om daarna toch weer steil verder omhoog te gaan.

Aan de coronamaatregelen is niets veranderd. Wat wel gestaag vordert, is de vaccinatiecampagne. Het RIVM signaleerde al eerder dat die waarschijnlijk zijn vruchten afwerpt onder ouderen.

Ook het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van mensen met Covid-19 nam afgelopen week iets af, met 3 procent. Het waren er in totaal 1588. Op de intensive cares nam het aantal opnames van ernstig zieke coronapatiënten juist flink toe, met 19 procent. In totaal werden 376 nieuwe ic-opnames geregistreerd. Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is 2495. Op de intensive cares liggen nu 750 coronapatiënten,

Volgens berekeningen van het RIVM is het reproductiegetal, dat weergeeft hoe snel het virus zich verspreidt, iets afgenomen. Het staat nu op 1,01. Dat wil zeggen dat de situatie bijna stabiel is en 100 besmette mensen gemiddeld 101 anderen aansteken.

Van alle regio’s telde Rotterdam-Rijnmond afgelopen week het hoogste aantal besmettingen, 3851. Ten opzichte van het inwonertal is Zuid-Holland-Zuid (Dordrecht en omstreken) nu de grootste brandhaard: die regio telde 408 besmettingen per 100.000 inwoners. Groningen staat er met 170 gevallen per 100.000 inwoners relatief het beste voor.

Het RIVM registreerde 142 sterfgevallen. Een week eerder waren dat er 171.

advertentie
advertentie