Afbeelding
Pixabay

Verpleeghuizen in Kennemerland als enige in Nederland al vier weken coronavrij

Corona

HAARLEM In de regio Kennemerland (Haarlem en omstreken) is in de afgelopen vier weken geen enkel verpleeghuis getroffen door het coronavirus, als enige regio in het land. In de gehandicaptenzorg hebben de regio’s Groningen, Drenthe, Flevoland, Utrecht, Gooi en Vechtstreek, Kennemerland en Noord-Holland Noord in de afgelopen vier weken geen enkele besmetting gehad.

In de afgelopen zeven dagen zijn er in heel Nederland zo’n 10 procent minder nieuwe coronabesmettingen vastgesteld dan een week eerder, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het RIVM. In totaal kregen 47.108 mensen een positief testresultaat. Dat is het laagste weekcijfer dat het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) sinds 23 maart heeft gemeld. Vorige week rapporteerde het instituut 52.000 besmettingen. Dat was op weekbasis een afname van 6 procent.

HAARLEM Evenals in het hele land, was ook in Haarlem deze week een daling te zien van het aantal mensen dat positief op corona getest is. In Haarlem zijn tot vandaag in totaal 12.307 mensen positief getest. In de afgelopen week zijn er 310 nieuwe besmette personen bijgekomen in Haarlem, een daling van 66 personen ten opzichte van de week ervoor.. Er waren afgelopen week twee nieuwe ziekenhuisopnames, waardoor nu in totaal 207 Haarlemmers door corona in het ziekenhuis zijn beland. Er zijn in totaal 148 mensen aan de gevolgen van corona overleden in Haarlem. De afgelopen week werd er een nieuw sterfgeval in Haarlem gemeld die verband houden met het virus. (RIVM, totaal tot en met 11 mei 2021).

HEEMSTEDE In Heemstede steeg het aantal mensen dat positief getest werd afgelopen week juist licht. In Heemstede zijn tot dusver 1862 personen positief op het virus getest. De afgelopen week werden er 57 nieuwe besmettingen gemeld, dat is 13 meer dan de week ervoor. De afgelopen weken daalde het aantal nieuwe besmettingen in Heemstede nog wel. Gelukkig is afgelopen week het aantal ziekenhuisopnames en overledenen stabiel gebleven. Er zijn tot dusver 26 Heemstedenaren voor de behandeling van corona in het ziekenhuis terecht gekomen. Er zijn tot dusver 60 Heemstedenaren overledenen aan de gevolgen van het coronavirus. (RIVM, totaal tot en met 11 mei 2021)

(Tekst loopt door onder grafiek)


LANDELIJK In de nieuwste rapportage van het RIVM staat dat opnieuw minder mensen zich bij de GGD hebben laten testen op het virus. Volgens voorlopige cijfers gingen 353.000 mensen naar de teststraten van de gezondheidsdiensten, 14 procent minder dan een week eerder toen ze zo’n 410.000 testen afnamen. Ook dat waren er al aanzienlijk minder dan in de week daarvoor (-16 procent).

Het RIVM legde vorige week een verband met de meivakantie. Dat minder mensen zich lieten testen kan komen doordat simpelweg minder mensen klachten hebben, maar het zou ook kunnen dat de testbereidheid in de vakantieweken lager was. Het percentage dat een positieve uitslag kreeg, is afgelopen week weer iets gestegen: van 11,7 procent tot 12,3 procent.

Het reproductiegetal, waarvoor het RIVM twee weken terugkijkt, is juist iets toegenomen tot 1,01. Dit cijfer drukt uit hoe snel het virus zich verspreidt. Het nieuwste getal heeft betrekking op de situatie zoals die op 26 april was.

Sinds het begin van de uitbraak zijn ruim 1,5 miljoen Nederlanders positief getest. Dat cijfer zal in de komende dagen boven de 1,6 miljoen uitkomen. Van 17.351 Nederlanders is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

Amsterdam telt de meeste bevestigde besmettingen. In de hoofdstad zijn bijna 84.000 inwoners positief getest. In Rotterdam zijn bijna 73.000 mensen besmet geraakt. Den Haag ging afgelopen weekeinde als derde gemeente door de grens van 50.000 positieve tests. Rotterdam heeft de meeste coronadoden. In de Maasstad zijn 934 mensen aan het virus overleden. Het Gelderse Rozendaal en het Friese Waddeneiland Vlieland zijn de enige gemeenten zonder sterfgevallen.

advertentie
advertentie