De Haarlemse burgervader was zwaar onder de indruk van hetgeen hij op de coronaafdeling zag en te horen kreeg.
De Haarlemse burgervader was zwaar onder de indruk van hetgeen hij op de coronaafdeling zag en te horen kreeg. Eigen Foto

Burgemeester Wienen brengt bezoek aan Spaarne Gasthuis, Trots Haarlem stelt raadsvragen

Corona

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen bracht maandag 22 november een bezoek aan het Spaarne Gasthuis en nam ook een kijkje op de corona-afdeling van het ziekenhuis. De Haarlemse burgervader was zwaar onder de indruk van hetgeen hij daar zag en te horen kreeg.

Burgemeester Wienen sprak tijdens zijn bezoek aan het Spaarne Gasthuis onder andere met verpleegkundigen, schoonmakers, hospitality medewerkers en bewakingspersoneel en stak hen een hart onder de riem. “Mijn medebestuurders en ik hebben grote bewondering voor jullie harde werken en professionaliteit. Ondanks de enorme drukte en hoe zwaar jullie het ook hebben, ik zie hier mensen die nog altijd positief hun werk doen en doorgaan. Daarvoor grote dank”, zo liet Wienen weten.

Ivo van Schaik, voorzitter van de Raad van Bestuur van het Spaarne Gasthuis, liet burgemeester Wienen weten dat het ‘piept en kraakt’ op de corona-afdeling van het ziekenhuis. Het aantal opgenomen coronapatiënten neemt toe, ook op de intensive care. Daardoor komt de andere zorg in het gedrang. Reguliere operaties werden al eerder uitgesteld, maar nu kunnen ook een aantal operaties die binnen zes weken uitgevoerd moeten worden, niet meer worden gedaan. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om operaties na de diagnose na de diagnose van darm- of longkanker. “Door de toenemende druk op de IC moeten we operaties uitstellen en halen we die termijn van zes weken niet altijd’’, aldus Van Schaik. Daardoor krijgen mensen met een levensbedreigende ziekte dus soms helaas te horen dat ze ‘nog niet aan de beurt zijn’. 

Volgens Van Schaik wordt momenteel ongeveer 10 procent van de bedden in het Spaarne Gasthuis door coronapatiënten ingenomen. Deze patiënten liggen gemiddeld tien dagen in het ziekenhuis. Op de intensive care is dat nog langer. “In die periode hadden we zo’n drie a vier andere mensen kunnen helpen”, liet Van Schaik burgemeester Wienen weten. Het merendeel van de Covid-patiënten in het Spaarne Gasthuis is volgens Van Schaik ongevaccineerd, van bedreiging van het personeel of andere excessen is volgens hem tot nu toe nauwelijks sprake geweest. 

Hoewel het bezoek aan het ziekenhuis door het personeel zeer gewaardeerd werd, zijn er ook kritischer geluiden. Zo stelt Trots Haarlem donderdag vragen over het bezoek aan het Spaarne Gasthuis in het vragenuur van de raad. “Kan de burgemeester aangeven, wat het doel was van het bezoek aan de corona afdeling van het ziekenhuis was, terwijl het zorgpersoneel bezig is met coronapatiënten?” zo wil de partij weten. 

Afbeelding
advertentie