Afbeelding
Ton Dijkstra/ BDU

GGD Kennemerland schaalt op voor de boosterprik

Corona

HAARLEM Doordat de opkomende Omicron-variant van het coronavirus reden tot zorg is, schaalt ook GGD Kennemerland fors op voor de boosterprik. Naar het zich nu laat uitzien, verspreidt de Omicron-variant zich veel sneller dan de huidige Delta-variant en laat zich minder tegenhouden door opgebouwde immuniteit.

De koers is gezet om iedereen zo snel als mogelijk een boosterprik te geven en de lopende vaccinatiecampagne te versnellen. Dit betekent dat GGD Kennemerland gaat opschalen. Op alle locaties breiden ze de capaciteit uit. De XL-locatie bij Schiphol (P4) is hun grootste locatie, daarom is het advies daar een afspraak te maken.

De grootste locatie gaat in januari werken met ruimere openingstijden. Een aantal dagen per week wordt daarom gewerkt met dubbele shifts. Daarnaast blijven ze open tijdens de feestdagen. Om de boostercampagne zo snel mogelijk af te ronden, kunnen ze geen dag missen. Daarom blijven de vaccinatielocaties ook op 24, 25, 26 en 31 december, evenals 1 januari open.

OPSCHALEN VAN PERSONEEL Een grote uitdaging is het vinden, maar ook klaarstomen van nieuwe medewerkers om te helpen bij deze opgave. Naast de dagelijkse instroom van nieuwe collega‘s, een werving die doorgaat, zet GGD Kennemerland in op het binnenhalen van ervaren vaccinatiemedewerkers via verschillende partners.

OPSCHALING NEEMT TIJD IN BESLAG Het organiseren van de opschaling kost logischerwijs wat tijd en is niet direct geregeld. De GGD vraagt daarom dan ook iedereen om begrip hiervoor. “We doen alles wat we kunnen om zo snel als mogelijk op maximale capaciteit te kunnen draaien zodat we op korte termijn iedereen van een boosterprik kunnen voorzien. Het zwaartepunt van de boostercampagne komt te liggen in januari”, zegt Harm Groustra, woordvoerder GGD Kennemerland

LOCATIES GGD Kennemerland vaccineert in de regio op vier locaties, waarvan P4 bij Schiphol de grootste is. Om minder mobiele inwoners de gelegenheid te geven een prik dichtbij huis te halen, zijn ook locaties in IJmuiden, Velsen-Noord en Haarlem geopend.

AANTAL BESMETTINGEN In de week van 9 tot en met 15 december waren er in Kennemerland 3.278 nieuwe besmettingen (594 per 100.000 inwoners). Dit zijn er 1.187 minder dan vorige week (-27%). Hiermee is er voor de tweede week op rij een daling in het aantal besmettingen. Daarbij is de daling van deze week een stuk groter dan vorige week. In deze week zijn er 15.433 testen afgenomen door GGD Kennemerland. Dit zijn er 3.930 minder dan vorige week (19.363).

Bij P4 Lang Parkeren Schiphol is het nog steeds mogelijk om zonder afspraak langs te komen voor een test is. GGD Kennemerland doet er alles aan om iedereen zo snel mogelijk te helpen, maar vraagt mensen wel rekening te houden met drukte op de locatie. Het geniet altijd de voorkeur om een afspraak te maken.

In alle leeftijdsgroepen lag het aantal besmettingen deze week duidelijk lager ten opzichte van vorige week. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners lag deze week het hoogst onder de 0-9 jarigen (824 per 100.000 inwoners), gevolgd door de 40-49 jarigen (794 per 100.000 inwoners) en 10-19 jarigen (762 per 100.000 inwoners).

In alle gemeenten lag het aantal besmettingen deze week lager ten opzichte van vorige week. Het aantal besmettingen per 100.000 inwoners lag die week het hoogst in Velsen (631 per 100.000 inwoners) en Bloemendaal (630 per 100.000 inwoners), al zijn de verschillen tussen de gemeenten wel kleiner dan vorige week.

AANTALLEN VACCINATIES Vanaf 7 januari zijn er minstens 405.330 inwoners van GGD-regio Kennemerland gevaccineerd door een GGD, huisarts of andere uitvoerder (73.453 per 100.000 inwoners). Van de gevaccineerde inwoners zijn 397.640 al volledig gevaccineerd door een GGD, huisarts of andere uitvoerder (72.059 per 100.000 inwoners).

In de week van 9 tot en met 15 december zijn er 12.987 vaccinaties gezet door GGD Kennemerland, waarvan 460 eerste prikken (3%), 1.279 tweede prikken (10%), 136 derde prikken (1%) en 11.162 boosterprikken (86%). Vanaf komende week zal het aantal gezette vaccinaties sterk stijgen.

Van de 12- tot 17-jarigen woonachtig in regio Kennemerland is minstens 67% volledig gevaccineerd (+1% t.o.v. de vorige update). Dit percentage ligt hoger dan de landelijke vaccinatiegraad voor 12- tot 17-jarigen. Van de 18-plussers woonachtig in regio Kennemerland is minstens 83% volledig gevaccineerd.

Wanneer wordt gekeken naar alle 12-plussers woonachtig in regio Kennemerland is minstens 82% volledig gevaccineerd (+1% t.o.v. de vorige update). De percentages voor 18-plus en 12-plus zijn in lijn met de landelijk vaccinatiegraad voor de betreffende leeftijdsgroepen.

Net als eerdere weken zijn er met name in Velsen-Noord, Beverwijk (Oosterwijk & Zwaansmeer en Oranjebuurt), en de zuidkant van Haarlem (Meerwijk, Boerhaavewijk en Europawijk) een aantal wijken met een lagere vaccinatiegraad voor zowel inwoners die ten minste één prik hebben gehad als al volledig zijn gevaccineerd. Deze week is de vaccinatiegraad van een aantal wijken weer met 1% omhoog gegaan.

advertentie
advertentie