Afbeelding
Eigen Foto

Coronaboom voor gemeentehuis Bloemendaal geplant zonder publiek

Corona

BLOEMENDAAL Nog steeds speelt corona een grote rol in het dagelijkse leven. De pandemie waarvan de meeste mensen dachten dat het einde in zicht was, blijkt een beproeving met een lange doorlooptijd. “Maar hoezeer we soms ook op de proef worden gesteld, sámen komen we hier doorheen”, zo denkt burgemeester Elbert Roest. Om de saamhorigheid te benadrukken, heeft de gemeente Bloemendaal zondag 2 januari een speciale coronaboom geplant. 

De boom die voor het gemeentehuis in de grond is gezet, is een sequoiadendron giganteum, ook wel mammoetboom genoemd. Dit is de meest massieve boom op aarde die heel oud kan worden. In deze coronatijd symboliseert de boom volgens Roest ‘levenskracht en onverzettelijkheid’. 

In eerste instantie was het de bedoeling dat de inwoners van Bloemendaal bij het planten van de boom aanwezig konden zijn en hun ervaringen met corona met de burgemeester en andere aanwezigen konden delen. De meest recente coronabeperkingen gooiden echter roet in het eten. Burgemeester Roest laat op Facebook weten: “Ik had mij voorgenomen op 2 januari met inwoners, die geraakt zijn door de coronacrisis, het gesprek aan te gaan. Hoe doorstaan ze deze periode, ongeacht of ze een dierbare hebben verloren, in de zorg op de tenen lopen of als ondernemer moeten zien te overleven? Graag had ik met hen de metasequoia geplant om het doorzettingsvermogen en onverzettelijkheid te symboliseren die deze periode vergt. De omstandigheden maken het echter onmogelijk nu bij elkaar te komen. Maar de boom heeft zijn plekje gekregen. Staat naast het gemeentehuis voor vele, vele jaren. De mannen van gemeentewerken verzorgden de klus. Het gesprek komt zeker later. We zijn een veerkrachtig volk!”

advertentie