De winkelstraten zijn nog altijd leeg.
De winkelstraten zijn nog altijd leeg. Ad Timmers

Burgemeesters Kennemerland verzoeken kabinet om versoepeling

Corona

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen vraagt samen met de andere burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland het kabinet dringend er voor te zorgen winkels en horecagelegenheden weer open te laten gaan. 

Marianne Schuurmans, burgemeester van Haarlemmermeer, laat over het verzoek weten: “Veel van onze ondernemers, bedrijven en organisaties hebben half december alweer hun deuren moeten sluiten. Ondanks dat er veel creativiteit en innovativiteit in het bedrijfsleven is, houdt het voor hen nu echt op. Daarom vragen we op een verantwoorde manier de regels te versoepelen óf om te zorgen voor een betere tegemoetkoming.” 

Eerder deden meerdere gemeenten in Nederland een dergelijke beroep op het kabinet. Het is voor iedereen duidelijk dat het voor ondernemers van niet-essentiële winkels en horeca zwaar is om opnieuw langdurig in lockdown te zitten. Dat vraagt veel van hen en hun personeel op alle vlakken. De burgemeesters uit Kennemerland geven aan te snappen dat het een dilemma is te bepalen welke stappen in de coronamaatregelen nu gezet moeten worden, mede gezien de vele besmettingen en de onzekerheid hoeveel daarvan uiteindelijk gaan leiden tot ziekenhuisopnamen. 

Intussen smeden in veel plaatsen ondernemers plannen om in elk geval zaterdag de winkels te openen, ook als het kabinet vrijdag zou besluiten de lockdown nog niet op te heffen. De burgemeesters van de Veiligheidsregio Kennemerland (VRK), onder andere Bloemendaal, Haarlem, Zandvoort en Heemstede, komen donderdag bijeen om te overleggen over de protestacties van de winkeliers zaterdag. Het ziet ernaar uit dat er één lijn wordt getrokken. Of in alle VRK-gemeenten handhavend optreden, of niet handhavend optreden.

advertentie