Wie de horeca wil bezoeken en niet steeds zijn of haar qr-code wil laten zien, kan in Haarlem een polsbandje halen.
Wie de horeca wil bezoeken en niet steeds zijn of haar qr-code wil laten zien, kan in Haarlem een polsbandje halen. Archief

Nog geen stormloop op polsbandjes voor horeca, PvdA stelt vragen

Corona

HAARLEM Sinds enkele dagen is het weer mogelijk om in Haarlem een polsbandje te halen waarmee je de hele dag alle culturele instanties en horeca kunt bezoeken zonder telkens opnieuw een QR-code te laten zien. De bandjes zijn bij een blauwe container waar twee keer groot het woord ‘kassa’ op staat in de Lepelstraat af te halen, maar echt stormlopen doet het nog niet. Veel mensen wachten waarschijnlijk nog even totdat de openingstijden in de horeca weer verruimd worden of zien het systeem van polsbandjes sowieso niet zitten. 

De bandjes, die iedere dag een andere kleur hebben, dragen de tekst ‘Ik doe het ff zo’. De Haarlemse PvdA vraagt zich echter af of ‘we’ het ‘wel ff zo’ moeten doen en heeft een aantal technische vragen over de polsbandjes gesteld. Omdat er in de eerste dagen nog maar weinig animo is voor de polsbandjes, vraagt de partij zich af of er maximaal vier weken na opening van het loket geëvalueerd wordt of het loket haar doel bereikt heeft. Ofwel het ontlasten van de Haarlemse ondernemers, die niet meer op QR-codes hoeven te controleren. Volgens de gemeente Haarlem is dat inderdaad het geval en wordt er samen met Koninklijke Horeca Nederland, afdeling Haarlem, en met de culturele instellingen een evaluatie gedaan.

KASSA Op de blauwe container in de Lepelstraat staat twee keer groot het woord ‘kassa’ vermeld en volgens de PvdA zorgt dat bij veel mensen voor verwarring. Het zou het idee wekken dat er tickets of munten voor een evenement worden verkocht en zeker niet gelijk duidelijk zijn dat hier polsbandjes worden verstrekt. “Mensen denken ook dat er nu voor de bandjes betaald moet worden”, aldus raadslid Isabelle Wisse. “Het zou dus beter zijn om de woorden ‘kassa’ af te plakken. De gemeente heeft inmiddels beloofd de woorden ‘kassa’ af te plakken en de functie van de portocabin te verduidelijken. 

Volgens de gemeente Haarlem bedragen de kosten voor het polsbandjesloket ongeveer 4000 euro per week. Het loket aan de Lepelstraat is op vrijdag, zaterdag en zondag geopend en het uitgangspunt is dat slechts twee van de vier loketten open hoeven te zijn. Er zitten twee beveiligers achter de loketten, terwijl een derde beveiliger buiten de mensen te woord staat en eventuele rijen in goede banen leidt. Al is dat voorlopig nog niet nodig, getuige de geringe animo. Volgens de gemeente komt het inhuren van drie beveiligers voor drie dagen per week a negen uur per dag (11.00 tot 20.00 uur) neer op ongeveer 4000 euro. Daar komen de kosten van de portocabin en polsbandjes nog bij. 

Gelukkig voor de inwoners van Haarlem, komt het geld hiervoor niet uit de zak van de Haarlemmers zelf. De gemeente Haarlem heeft laten weten dat het systeem van de polsbandjes wordt gefinancierd uit de subsidie die vanuit het Rijk wordt verstrekt om ondernemers te ondersteunen bij de controle op het coronatoegangsbewijs voor de looptijd januari tot en met maart. 

REACTIES Of de polsbandjes nog in grote getalen afgehaald gaan worden, is nog maar de vraag. Tot dusver zijn de reacties op de Facebookpagina van de gemeente Haarlem voornamelijk negatief. “Echt superhandig, not! Voorheen mocht je gewoon overal naar binnen. Zonder telefoon, zonder polsbandje, zonder controle. Dat je blij bent met een polsbandje is ronduit sad. We gaan er aan voorbij dat dit systeem onterecht mensen uitsluit”, aldus Ramona Da Cruz Lopes. “Maf. Wie verdient hier nu weer aan? En wie raapt ze de volgende ochtend op van de straat? Want er mee thuis komen is toch gewoon gênant?”, is Irma Wardenier van mening. Linda Hof brengt het wat genuanceerder: “Nou jeetje hè, wat een negatieve reacties allemaal! Ieder z’n ding hoor en de regels zijn natuurlijk allemaal heel stom, daarmee ben ik het eens. Maar ze zijn er nu eenmaal wel! Als ik nu een drankje wil doen moet ik overal mijn telefoon pakken en laten scannen en nu kan ik zo doorlopen met een bandje, net zoals in elk all inclusive hotel dus ik vind het handig!”

advertentie