Afbeelding
Archief

Burgemeester Wienen denkt niet dat nacht horeca zaterdag open gaat, dwangsom van 50.000 euro blijft staan

Corona

HAARLEM Burgemeester Jos Wienen denkt niet dat de Haarlemse horeca zaterdag tijdens de protestactie ‘De nacht staat op’ open gaat. Dat heeft hij donderdag in het vragenuur van de raad laten weten. Eerder liet de burgemeester al weten een dwangsom van 50.000 euro op te leggen indien de actie door zou gaan. Of de Haarlemse horeca inderdaad echt haar deuren dicht houdt na 22.00 uur is nog niet duidelijk.

Diverse partijen wilden in het vragenuur van de raad van de burgemeester Wienen weten of hij zaterdag tijdens ‘De nacht staat op’ inderdaad zou gaan handhaven, zoals hij eerder deze week had laten weten en lieten weten zich hier niet in te kunnen vinden. “Toen ik las over een boete van maar liefst 50.000 euro dacht ik: heeft de burgemeester wel oog voor wat in de samenleving leeft nu in een week tijd al ruim 800.000 mensen een petitie hebben getekend tegen de coronapas”, zo was Frank Visser van de ChristenUnie van mening. “Hiermee wordt niet alleen de horeca, maar ook onze handhavers keihard voor het blok gezet. Regels zijn regels, ook al ben ik het persoonlijk niet eens met het langer vasthouden aan de coronapas. Maar de ChristenUnie vindt een boete van 50.000 euro disproportioneel”. Ook GroenLinks, PvdA, Trots Haarlem, Jouw Haarlem en D66 waren deze mening toegedaan en stelden vragen.

VOET BIJ STUK Burgemeester Wienen hield echt voet bij stuk en zei zaterdag gewoon te handhaven als de horeca toch na 22.00 uur open gaat. Volgens de burgemeester past de actie van de nachthoreca niet bij de coronamaatregelen zoals die nu nog gelden met de menigte die op het protest zou afkomen. Daarnaast vindt hij dat Haarlem de regels niet aan zijn laars moet lappen. Daardoor zou het gezag van de overheid in het geding komen. Volgens Wienen is er een verschil met de eerdere acties die de horeca enkele weken terug voerden. “Toen ging de horeca open binnen de geldende tijden en daarom was ik bereid om een oogje toe te knijpen. Bij de horeca die bij deze acties toch later open was, is ook ingegrepen. Nu gaat de horeca buiten de gestelde tijden open en kan ik niets anders doen dan handhaven”. 

Wienen ze wel dat hij nog steeds voorstander is van een versoepeling van de tegels. “Gelet op het veranderde karakter van de epidemie en het draagvlak in de samenleving is het wenselijk en zelfs nodig dat er sprake is van een verdere openstelling van de samenleving”. Wienen zei dat hij dit altijd bij het veiligheidsberaad heeft aangegeven en daar ook deze week nog bij het kabinet op heeft aangedrongen met collega burgemeesters. “Ik wil dus de indruk wegnemen dat er geen oog is voor de problemen van deze sector”, zo liet hij weten. “En het heeft effect gehad want de versoepelingen komen eraan. Daarom vraag ik de horeca om nog even geduld te hebben en komend weekend nog geen actie te ondernemen”. 

POLITIE Hoewel de politiebonden hebben aangekondigd om komend weekend ook actie te voeren en niet op te treden tegen zaken die langer open zijn, liet Wienen donderdag weten dat hij inmiddels overleg heeft gehad met de politie. “Er zal zaterdag genoeg politie zijn om de regels indien nodig te handhaven”, zo verzekerde hij de raadsleden. Wienen voegde daaraan toe dat hij vindt dat de politiebond zijn boekje ver te buiten gaat. “De politiebond gaat niet over het handhaven van dit soort regels, dat heb ik ook laten weten aan de voorzitter. Ze mogen demonstreren, maar zij bepalen niet wat er wel of niet wordt toegestaan. Wat de politie ook zegt, er wordt gehandhaafd in Haarlem”.

Wienen denkt dat de dwangsom van 50.000 euro ervoor zal zorgen dat de Haarlemse horeca zaterdag na 22.00 uur inderdaad haar deuren dicht houdt. Of dat inderdaad het geval zal zijn, is nog niet duidelijk. Een van de deelnemers, poptempel Patronaat, liet weten vrijdag om 16.00 uur pas te besluiten of de actie wel of niet doorgezet wordt. “Natuurlijk hadden we weerstand verwacht vanuit de burgemeester, maar dit was een wel erg bittere pil om te slikken”, zo valt op de Facebookpagina van Patronaat te lezen. “Het verschil in zowel toon als bedrag met steden als Amsterdam en Tilburg raakt ons hard. Wij staan nog altijd achter de actie en hebben vandaag de tijd genomen om onze keuzes te overwegen. Wij en andere podia hebben besloten te wachten tot vrijdagmiddag 16.00 in de hoop dat ze ons voor die tijd geven waar we al deze tijd al om roepen: duidelijk perspectief en een openingsdatum. We houden de ontwikkelingen goed in de gaten en zullen vrijdag een besluit nemen over het wel of niet door laten gaan van ‘De Nacht Staat Op’ in Patronaat”,

Overigens mag de boottocht van Patronaat en June die van 15.00 tot 17.00 uur met dj’s door de Haarlemse grachten voert, wel gewoon doorgaan. 

Bjorn Warmerdam

advertentie
advertentie