Afbeelding
Jaap Pol

Huismus nog altijd meest voorkomende vogel in Haarlem

Dieren

HAARLEM Een recordaantal bijna 200.000 Nederlanders deed afgelopen weekend mee aan de Nationale Tuinvogeltelling. Ze turfden in totaal bijna 2,6 miljoen tuinvogels, eveneens een record. Volgens de Vogelbescherming heeft de enorme belangstelling voor vogels kijken te maken met de lockdown, waardoor mensen aan huis gekluisterd zijn. In Haarlem deden 1252 mensen met de telling mee. Zij telden in totaal 15873 vogels. 

Het vorige record dateert van vorig jaar met bijna 91.000 deelnemers, maar dat is nu verpletterd. De landelijke top 3 bestaat dit jaar uit de huismus, koolmees en pimpelmees. Ook werden er veel merels, vinken, kauwen, roodborstjes, eksters en houtduiven gespot. In Haarlem was het vorig jaar nog een ‘close call’ tussen de huismus en koolmees, maar dit jaar werd de huismus met 2609 meldingen de onbetwiste winnaar. De koolmees werd precies 2000 keer gespot, goed voor de tweede plaats, en de kauw completeert de top drie in Haarlem met 1720 waarnemingen. Landelijk werd deze vogel zesde. 

Ondanks het hoge aantal deelnemers werden dit jaar gemiddeld per tuin minder vogels gezien: 30 vorig jaar, tegenover 19 dit jaar. Dat komt volgens de dierenorganisatie door het zachtere winterweer van de afgelopen periode. Hierdoor verblijven veel vogels nog in bossen en weilanden, waar nog voldoende voedsel beschikbaar is.

advertentie