Een inmiddels overleden roodborstje met onderhuidse luchtblaas veroorzaakt door een kattennagel.
Een inmiddels overleden roodborstje met onderhuidse luchtblaas veroorzaakt door een kattennagel. Eigen Foto

Vogelhospitaal: ‘Hou katten in het broedseizoen binnen!’

Dieren

HAARLEM In een poging de overlevingskans van hun nageslacht te vergroten, leggen vogels zoveel mogelijk eieren. Echter, de groeiende kattenpopulatie in Nederland is een plaag voor jonge vogels. Het Vogelhospitaal in Haarlem Noord vraagt kattenbezitters dan ook om hun huisdier in het broedseizoen zoveel mogelijk binnen te houden, zodat jonge vogeltjes een kans maken om groot te worden. 

Het valt voor vogels in stedelijk gebied niet mee om tegenwoordig een kuiken groot te brengen. Onder andere omdat er steeds minder geschikte broedplekken zijn door versteende tuinen, verstedelijking en infrastructuur. Vogels die toch een nestje hebben weten te bouwen, moeten continu op hun hoede zijn voor het favoriete huisdier van de mens: die leuke poesjes. Een ontmoeting met een kat loopt vaak slecht af voor de vogels; de afgelopen weken kwamen er bij het Vogelhospitaal negentien dieren binnen die het slachtoffer van een kat waren geworden. Volgens beheerder Maria Elisa zijn alle dieren uiteindelijk overleden. “Tien aan hun verwondingen terwijl negen te ernstig waren toegetakeld om nog te redden”. 

Cijfers uit 2019 en 2020 tonen dat 77 procent van de binnengebrachte katten-slachtoffers sterft. “Soms zie je niets aan de buitenkant. Maar een luchtblaas onder de huid, veroorzaakt door een vlijmscherpe kattennagel, kan een dodelijke infectie veroorzaken”, aldus Maria Elisa. Toch is de beheerder van het Vogelhospitaal van mening dat de ‘Felis domesticus’, ofwel de huiskat, een fantastisch dier is. “Ze kunnen er niets aan doen dat ze uitstekende jagers zijn. Van oudsher blijven menselijke jagers in het broedseizoen van jonkies af, anders is de voorraad snel uitgeput. Dat kan je een kat echter niet aanleren.”

Er zijn diverse maatregelen om gevederde vriendjes in het broedseizoen te beschermen. De meest effectieve maatregel is om poeslief in deze periode binnen te houden - vooral als het donker wordt, aangezien de nachtelijke drang om te jagen. Het is ook een oplossing om de viervoeter te voorzien van een vrolijk gekleurde kattenkraag, die volgens de fabrikant ‘Birdsbesafe®’ ongeveer 87 procent effectief is. Vogels kunnen namelijk felle kleuren zien, zeker als die bewegen. Als ze een kat met zo’n felgekleurde kraag zien naderen, hebben ze de tijd om weg te vliegen. 

Katten zijn graag buiten en hoewel de meeste mensen ze los buiten laten lopen, kunnen ze ook net als een hond aan een tuigje uitgelaten worden, mits jong aangeleerd, zo weet Maria Elisa. “Alleen een bandje omdoen met belletje helpt nauwelijks aangezien katten sluipers zijn.”

Wie een gewonde of zieke vogel tegenkomt, kan daarmee weer terecht bij het Vogelhospitaal aan de Vergierdeweg 292, met inachtneming van de coronamaatregelen. Dit betekent dat slechts één persoon tegelijk naar binnen mag om een vogel af te geven. Het Vogelhospitaal is dagelijks open van 9.00 tot 17.00 uur. Wie daartoe niet in de gelegenheid is, kan de Dierenambulance voor Haarlem e.o. bellen: 088-8113680.

advertentie