Afbeelding
dierenbescherming.nl

Laat geen hond achter in warme auto

Dieren

HAARLEM Iedereen weet het, maar het gebeurt nog steeds. Honden die in een afgesloten auto worden achtergelaten, terwijl het snikheet is. De Dierenbescherming krijgt jaarlijks nog steeds meldingen van oververhitte honden die in de auto zijn achtergelaten en als gevolg daarvan zijn gestorven. 

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot wel 50 graden, ook al staan de ramen een stukje open. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht is het meestal niet het zuurstofgebrek waar de hond aan bezwijkt, maar oververhitting, met name van de hersenen. Dit effect is te vergelijken met het effect van zeer hoge koorts.

Wie een hond aantreft in een achtergelaten auto die zichtbaar lijdt in de hitte, kan proberen de eigenaar te achterhalen of de politie bellen, 0900 - 8844, of meldpunt 144.  

Mocht het lukken de hond eruit te halen, overgiet het dier voorzichtig met water (niet te koud!) en overdek hem eventueel met een natte doek (ook niet te koud in verband met onderkoelingsgevaar).

Let met het warme weer extra op dat honden het niet te warm krijgen! ?? Kijk op www.dierenbescherming.nl/hitte voor meer informatie en voor extra zomer/ hittetips op www.dierenbescherming.nl/zomertips.

advertentie
advertentie