Afbeelding
Joyce Goverde

Schaduw voor koeien in Schoterveenpolder: ‘Dierenwelzijn is heel belangrijk’

Dieren

HAARL EM De Schoterveenpolder biedt een Hollandse aanblik. Een molen op de achtergrond en in het weiland een stel bonte koeien. Er is een nadeel: op zomerse dagen is er weinig schaduw voor de dieren.

Daar moet verandering in komen, dachten buurtbewoners Marc Hanou en Jacqueline van der Broek. Samen met Mare en Suza verzamelden zij 110 handtekeningen van buurtbewoners in de omliggende straten. Zij wilden vlak voor de coronacrisis de petitie aanbieden aan de gemeente, maar de maatregelen gooiden roet in het eten. Dat gaf de wethouder wél de mogelijkheid om vast een oplossing te zoeken.

Vrijdag werd de petitie overhandigd en deed wethouder Michel Rog meteen een toezegging: “Dierenwelzijn is heel belangrijk. Ik ben blij met inwoners die hart hebben voor de omgeving en de dieren. De gemeente is eigenaar van dit weiland. Daarom gaan we een aantal struiken neerzetten, zodat de koeien op hete dagen in de schaduw kunnen liggen.”

Om ervoor te zorgen dat de struiken goed kunnen wortelen, worden ze in november gepland. Er is gekozen voor olijfwilgen. Niet voor een boom, omdat de molen dan onvoldoende wind vangt. De Schoterveenpolder maakt deel uit van de ecologische zone; de aanplant van struiken als de olijfwilg past goed in dit gebied.

advertentie
advertentie