Afbeelding
Eigen Foto

PWN roept op om op de paden te blijven in Nationaal Park Zuid-Kennemerland

Dieren

REGIO Het voorjaar komt eraan! Goed nieuws voor iedereen die graag geniet van alles wat groeit en bloeit in de duinen. Om broedende vogels te beschermen, gelden, net als voorgaande jaren, vanaf 1 maart tot en met 1 juli aangepaste regels in Nationaal Park Zuid-Kennemerland en het Noordhollands Duinreservaat. De belangrijkste oproep van drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder PWN is: volg de toegangsregels en blijf op de paden. 

Voor broedende vogels maar ook konijnen, hazen en hagedissen is rust een absolute must. Vooral broedvogels met hun nest op de grond raken tijdens het broeden makkelijk verstoord. Laten we de vogels met rust, dan is de kans op broedsucces het grootst. Daarom gelden van 1 maart tot en met 1 juli een aantal maatregelen.

In het Noordhollands Duinreservaat zijn vier wandelroutes tijdelijk gesloten. De afgesloten paden liggen in ’t Zegeveld ten noorden van het huisjesterrein De Nollen in Egmond aan de Hoef, het Reggers Sandersvlak en de Kil ten zuiden van Egmond aan Zee, het Vennewater bij Egmond Binnen en het Zeerijdsdijkje in Bakkum. In het Bergerbos gelden afwijkende data voor de honden aanlijnplicht, namelijk van 15 maart tot en met 15 juni. 

Voor bezoekers aan het Nationaal Park Zuid-Kennemerland is de gele route door het Kraansvlak afgesloten. Er is nog volop gelegenheid om vanaf andere locaties de wisenten, konik paarden en Schotse hooglanders te spotten, zoals bij het uitkijkpunt aan de rand van het gebied. Loslopende viervoeters kunnen voor stress zorgen, zeker in de broedtijd. Tijdens het broedseizoen moeten honden dan ook worden aangelijnd op plekken die buiten het broedseizoen losloopgebied zijn.

advertentie
advertentie