Afbeelding
Eigen Foto

‘Nachtje’ vlinders tellen in Haarlemmer Kweektuin

Dieren

HAARLEM Vrijdag 1 en zaterdag 2 juli is de achttiende ‘Nationale Nachtvlindernacht’ van De Vlinderstichting. Verspreid door het hele land vinden deze dagen excursies plaats. Daarbij worden nachtvlinders gelokt met een felle lamp of met een zoet stroopje, waarna ze rustig kunnen worden bekeken. Er is veel moois te zien, want juli is voor veel soorten dé nachtvlindermaand.

Ook in Haarlem vindt er een excursie plaats, in de Haarlemmer Kweektuin. Zaterdag 2 juli verzamelen de deelnemers zich om 21.30 uur bij het witte hek aan de Kleverlaan 9 om vervolgens tot 1.00 uur op zoek te gaan naar vlinders. Vooraf aanmelden is verplicht, want er kunnen maximaal twintig mensen mee. Dit kan bij Marja Koning via 06-49902624 of marja-franskoning@kpnmail.nl

Het is wel even geduld hebben voor de vlinders zich laten zien, want de zon gaat pas iets na tienen onder en daarna verschijnen de nachtvlinders. Maar dan kunnen ook meer dan zevenhonderd soorten worden gezien. Soorten als huismoeder, grijze stipspanner, gewone worteluil, gewone stofuil en graswortelvlinder, gewone grasmot, bonte brandnetelbladroller, gevlamde bladroller, grote appelbladroller en de zilverstreep- en bleke grasmot zullen veel worden waargenomen.

Op www.vlinderstichting.nl/nachtvlindernacht is te zien op welke plekken in de regio samen met deskundigen naar nachtvlinders gekeken kunnen worden. Het is natuurlijk ook mogelijk de nachtvlinders in de eigen tuin te bekijken als ze nectar komen drinken bij bloemen. Want sommige soorten bloemen verspreiden als het donker is de heerlijkste geuren om nachtvlinders aan te trekken. 

Een van de doelen van de Nationale Nachtvlindernacht is het tegelijkertijd verzamelen van nachtvlinderwaarnemingen op heel veel verschillende plekken in het land. Wie nachtvlinders gaat kijken tijdens de Nationale Nachtvlindernacht, wordt verzocht waarnemingen door te geven via www.telmee.nl of www.waarneming.nl.

advertentie
advertentie