Afbeelding
Eigen Foto

Kater Mikos doodgeschoten met luchtbuks op hoek Spionkopstraat, ontdane eigenaren zoeken getuigen

Dieren

HAARLEM Ze voelen zich nog altijd verslagen en uiterst verdrietig. Zondag 26 juni werd kater Mikos doodgeschoten met een luchtbuks in de binnentuinen ter hoogte van hoek Dr. Leijdsstraat en Spionkopstraat. Onbegrijpelijk, zo vinden de eigenaren van Mikos, Marek en Lydia van den Oever. Ze hebben aangifte bij de politie gedaan, maar hoewel die de zaak hoog opneemt, is er nog altijd geen spoor van de dader. De ontdane baasjes van Mikos hopen dan ook dat een lezer van het Haarlems Weekblad meer informatie kan verschaffen over deze kattenmoord.

“Het is echt in en in triest dat een jonge kat die we als straatkat uit Griekenland hebben gered, in Nederland zo aan zijn einde moest komen”, zo begint Marek zijn relaas. “Wat er precies gebeurd is die zondagmiddag weten we nog altijd niet, maar we hoorden van verschillende buren die dichter bij die hoek wonen dat er een groot kattengevecht was, misschien met meerdere katten. Tja, onze Mikos kon soms een echt vechtersbaasje zijn”.

Hoewel een emmer water volgens Marek meer dan voldoende zou zijn geweest om de vechtende katten uit elkaar te halen, heeft iemand blijkbaar besloten om het gevecht tussen de dieren te beëindigen met een schot met een luchtbuks. Een schot dat kater Mikos uiteindelijk fataal zou worden. “We hebben hem nog naar de dierenarts kunnen brengen. Het scherpe, loden kogeltje uit de buks heeft zijn darmen en milt geperforeerd en dat moest operatief verwijderd worden. Helaas bleek tijdens de operatie dat Mikos meteen na het schot in een septische shock was geraakt. Door de geperforeerde darm lekte alle viezigheid rechtstreeks zijn lijfje in. Tijdens de operatie, die met name bedoeld was om organen te redden, begaf zijn hartje het en overleed onze lieve Mikos”.

“Waarom heeft degene die geschoten heeft niet gewoon een praatje met ons gedaan om het een en ander op te lossen?” vraagt Marek zich af. “Wij voelen ons verslagen en intens verdrietig. Het is voor ons alsof we een familielid verloren hebben. Het was uiterst pijnlijk voor ons om aan ons zoontje van drie te moeten uitleggen dat Mikos nooit meer terugkomt”.

Volgens Marek heeft het voorval niet alleen zijn gezin aangegrepen. Ook andere kattenbezitters in de buurt zijn zeer geschrokken van de dood van Mikos en houden hun huisdier nu uit voorzorg binnen. “Het gebruik van een luchtbuks in de tuinen geeft ons en veel buurtbewoners een onveilig gevoel voor de kinderen en katten die er wonen”, zo besluit hij zijn verhaal. 

Marek komt graag in contact met mensen die meer informatie kunnen verschaffen over de dood van kater Mikos. Naar verluidt zou er zondag 26 juni rond 12.15 uur geschoten zijn in de buurt van de (enige) boom in de gedeelde binnentuin van de Dr. Leijdsstraat, Spionkopstraat, Maraissstraat en Kritzingerstraat. Gezien de plek van de wond, onderin de flank van het dier, moet het schot van dichtbij gelost zijn. Wie meer informatie heeft, kan contact opnemen met Marek via 06-42684094. 

advertentie
advertentie