De kippen zitten vaak binnen vanwege de vogelgriep.
De kippen zitten vaak binnen vanwege de vogelgriep. Eigen Foto

Architectuurstudenten aan de slag voor kippen Schoterhoeve

Dieren

HAARLEM De kippen van stadsboerderij de Schoterhoeve, die momenteel binnen zitten vanwege de vogelgriep, krijgen een super-de-luxe nieuw hok. Een internationaal team van architectuurstudenten heeft opdracht gekregen om een nieuw verblijf van hout voor de kippen te ontwerpen én te maken.

De kippen van de Schoterhoeve moeten steeds vaker in quarantaine. Al meer dan een jaar is er met tussenpozen een ophokplicht van pluimvee vanwege de vogelgriep. Het huidige kippenhok in de Schoterhoeve is aan de krappe kant. Daarom is een nieuw onderkomen, vanuit het oogpunt van dierenwelzijn, meer dan welkom.

De afdeling Natuur- en Milieueducatie (NME) van gemeente Haarlem schakelde daarom de studenten in. Zij doen mee aan de masterclass ‘crafting wood’ die de Academie van Bouwkunst in Amsterdam organiseert met de TU Delft. De studenten zijn zondag 14 augustus aan de slag gegaan. Ze hebben slechts een week de tijd voor zowel het ontwerp als de uitvoering.

De studenten kregen de opdracht om een licht open bouwwerk te maken dat makkelijk verplaatsbaar is. In het kader van de ‘crafting wood’ wordt het helemaal opgetrokken uit hout van gesneuvelde bomen, die anders als houtsnippers in pallets zouden zijn geëindigd.

Het team van NME spant zich samen met bewoners, bedrijven en maatschappelijke (onderwijs)instellingen in voor een groene, duurzame en schone toekomst voor onze stad. Deze samenwerking met de internationale groep architectuurstudenten is daar een mooi voorbeeld van. Op stadsboerderij de Schoterhoeve staat straks een modern kippenhok dat voldoet aan de laatste dierenwelzijnsnormen. De masterclass-studenten hebben een uitdagende, duidelijk afgebakende opdracht, waarin zij creatief leren nadenken over materiaalgebruik en kennis maken met enkele principes van natuurinclusief bouwen.

Zaterdag 20 augustus presenteren de studenten de ontwerpen aan NME in hun tijdelijke atelier in Halfweg.

Zo ziet het huidige kippenhok op de Schoterhoeve er uit.
advertentie
advertentie