Donkere wolken Schiphol en dus ook boven Haarlemmermeer.
Donkere wolken Schiphol en dus ook boven Haarlemmermeer. joop touw

Aantal faillissementen over 2020 valt mee in Haarlemse regio

Economie

REGIO Met een stijging van 21 faillissementen over 2020 scoort Haarlemmermeer het slechtst van Nederland op dit gebied. Het afgelopen jaar hielden 62 ondernemingen het hoofd niet meer boven water, tegen 41 het jaar daarvoor. Ook Middelburg telde een toename van 21 bedrijven die kopje onder gingen het afgelopen jaar. Op plaats drie staat Diemen met een plus van 12 faillissementen. In de Haarlemse regio viel het aantal faillissementen vorig jaar gelukkig enorm mee.

De cijfers zijn naar buiten gebracht door zelfboekhouden.com dat zich baseerde op gegevens verstrekt door het CBS en het UWV. Volgens de partijen hebben de gevolgen van corona nog geen invloed op het aantal faillissementen. Dat beeld is conform de cijfers in de Haarlemse regio. In Haarlem gingen vorig jaar 22 bedrijven failliet, dat is twee meer dan in 2019. In Heemstede gingen daarentegen maar twee bedrijven op de fles, vier minder dan het jaar ervoor. In Velsen werden vorig jaar 9 faillissementen genoteerd (1 minder dan in 2019), in Zandvoort 2 (gelijk gebleven) en in Bloemendaal 4. Dat is er 1 meer dan in 2019. 

De slechte score in Haarlemmermeer steekt af bij de landelijke trend, waarbij het aantal faillissementen in 2020 juist met 630 afnam ten opzichte van 2019. Uitzondering is de horeca. Deze branche laat in 2020 een enorme stijging zien van 12 procent.

Kenners verwachten het komende jaar grote economische klappen voor Haarlemmermeer. Op en rond Schiphol gaan misschien wel 30.000 banen verloren, enorme gevolgen heeft voor de directe omgeving. Volgens het CBS kromp de economie hier alleen in het tweede kwartaal van 2020 al met 27 tot 29 procent.

Het onderzoek is te lezen via deze link: https://zelfboekhouden.com/ontwikkeling-faillissementen-2020-vs-2019/


advertentie