De brandstofprijzen zijn recent opnieuw gestegen naar recordhoogte. Esso staat zowel hoog in de lijsten van de goedkoopste als duurste stations langs de snelweg, de prijsverschillen tussen deze Esso stations zijn erg groot.
De brandstofprijzen zijn recent opnieuw gestegen naar recordhoogte. Esso staat zowel hoog in de lijsten van de goedkoopste als duurste stations langs de snelweg, de prijsverschillen tussen deze Esso stations zijn erg groot. Mariëlle Tukker

Haarlem in top 5 van duurste gemeentes om te tanken

Economie

HAARLEM Haarlem staat als vijfde op de lijst van duurste gemeentes om te tanken. Dat blijkt uit een onderzoekrapport van de ANWB over de goedkoopste en duurste tankstations van Nederland.

Eind 2020 vulde je je tank nog met een grote glimlach. In jaren waren de prijzen niet zo laag geweest als toen. Begin december 2020 kostte benzine in Nederland bij veel tankstations nog 1,49 euro per liter. Vanaf januari 2021 begonnen de prijzen ineens onheilspellend snel te stijgen. Vooral langs de snelwegen betaal je je blauw voor een tankbeurt. 19 november 2021 was de duurste tankdag ooit in Nederland. Een liter benzine kostte toen gemiddeld 2,15 euro en en liter diesel 1,76 euro. 

De provincie Noord-Holland staat op een negende plek van de twaalf, als er gekeken wordt naar de gemiddelde prijzen per provincie. Hier betaal je gemiddeld 1,96 euro voor een liter benzine en 1,62 euro voor een liter diesel. Het gemiddelde in Nederland ligt respectievelijk op 1,95 euro en 1,61 euro. Het onderzoek is gemeten van 1 oktober tot 1 december afgelopen jaar.

DUURST In Haarlem betaal je gemiddeld 1,98 euro voor een liter benzine en 1,64 euro voor diesel. Alleen in Amstelveen, Westland, Vlaardingen en Amsterdam betaal je meer. Amsterdam is koploper, daar betaal je gemiddeld 2,01 euro voor een liter benzine en 1,67 euro voor dezelfde hoeveelheid diesel. 

GOEDKOOPST Wie goedkoop wil tanken, moet daarvoor naar Emmen. Daar betaal je gemiddeld 1,91 euro voor benzine en 1,57 euro voor diesel. Andere goedkope plaatsen zijn Groningen, Zwolle, Helmond of Leidschendam-Voorburg. Maar goedkoper tanken kan ook dichterbij huis, want ook Zaanstad (7) en Velsen (8) komen in de top 10 voor. 

Wie het goedkoopst wil tanken langs de snelweg, moet uitkijken naar de stations van Fieten Olie, maar ook Sakko, Supertank en prijsvechters Tango en Tinq staan in de top 5. Esso is terug te vinden op plek 6, al maakt het rapport daar wel een kanttekening bij. ‘Esso staat dus zowel hoog in de lijsten van de goedkoopste als duurste stations langs de snelweg. De prijsverschillen tussen de Esso stations zijn dus erg groot (> tot meer dan 20 cent per liter). BP is de duurste keten van Nederland: daar zijn de onderlinge prijsverschillen veel kleiner’.

GEHEIM Uit het rapport komt ook nog een goed bewaard geheim naar boven. Groothandel Makro heeft ook dit jaar weer de goedkoopste tankstations van Nederland met een gemiddelde prijs van 1,86 euro voor benzine en 1,52 euro voor diesel. Bij de slechts zeven stations kun je ook zonder Makro-pas tanken. Het dichtstbijzijnde station waar je geen pas voor nodig hebt, staat in Amsterdam.

De ANWB geeft nog een tip: Zoek met een brandstofapp zoals ANWB Onderweg of Directlease goed uit waar je gaat tanken op je route, je kunt dan makkelijk 25 cent per liter benzine of diesel besparen. Dat is op jaarbasis al snel een verschil van meer dan 500 euro.

Benieuwd naar meer info? Bekijk het rapport hier.

advertentie