Afbeelding
Ektor Tsolodimos

Druk op woningmarkt blijft onverminderd hoog, huizenprijs in Haarlem gemiddeld 541.000 euro

Economie

HAARLEM De druk op de Nederlandse woningmarkt blijft onverminderd hoog en de schaarste leidt opnieuw tot een stevige prijsstijging. Zo ervaart ook NVM-makelaar Michiel Trossel van Hoekstra en van Eck Makelaars. In Haarlem is de gemiddelde huizenprijs in het eerste kwartaal van 2022 gestegen naar 541.000 euro. Dit is 16,5 procent hoger dan een jaar eerder. Het landelijke aanbod is wel licht gestegen met 10 procent ten opzichte van het vorige kwartaal.  

NVM presenteerde vandaag de regionale marktcijfers over het eerste kwartaal van 2022 en die laten zien dat de situatie bepaald niet rooskleuring is. In Nederland werd in het eerste kwartaal van 2022 gemiddeld 428.000 euro euro betaald voor een woning. Landelijk zijn de prijzen ten opzichte van vorig kwartaal gestegen met 13,7 procent. Michiel Trossel ziet ook dat veel mensen een bod doen dat hoger ligt dan de vraagprijs: “In mijn werkgebied wordt maar liefst 84 procent van de woningen boven de prijs verkocht.”

In het eerste kwartaal van dit jaar werden er 212 woningen aangeboden in Haarlem. Trossel licht toe: “Het lage aanbod zorgt ervoor dat een woningzoeker in Haarlem keuze heeft uit 1,7 woningen. In een evenwichtige woningmarkt ligt dit aantal tussen de 5 en 10 woningen.” De aanhoudende schaarste is terug te zien in de verkooptijd. In Haarlem staat een huis gemiddeld 15 dagen te koop, terwijl het landelijk gemiddelde op 36 dagen ligt. 

Het aanbod te koop staande woningen in Nederland blijft laag. In het eerste kwartaal zijn circa 29.000 woningen verkocht, zo blijkt uit de cijfers van NVM. Dat is circa 19 procent minder ten opzichte van een jaar eerder. Het aanbod is, ten opzichte van het vorige kwartaal, wel licht gestegen met 10 procent. De druk op de woningmarkt blijft, ondanks deze lichte stijging, echter onverminderd hoog. 

advertentie