Alice de Nijs, organisator van de Antiekmarkt op de Dreef.
Alice de Nijs, organisator van de Antiekmarkt op de Dreef. Publiciteit

Antiekmarkt op Dreef krijgt geen vergunning van gemeente Haarlem

Evenementen

HAARLEM Ook dit jaar ondervindt de Antiekmarkt, die in de zomermaanden om de week op de Dreef staat, problemen met haar vergunning voor de opstart van een nieuw seizoen. De Antiekmarkt wil in juni van start voor het marktseizoen van 2021, maar het lijkt erop dat de gemeente Haarlem hieraan geen medewerking verleent. 

Reden voor de PvdA om komende donderdag vragen hierover te stellen aan burgemeester Wiemen in het vragenuur van de raad. “We willen weten of het inderdaad klopt dat er geen vergunning wordt gegeven en wat daar dan de reden voor is”, zo laat Isabelle Wisse namens de partij weten.

Alice de Nijs, die de markt op de Dreef organiseert, snapt niets van de tegenwerking van de gemeente Haarlem. Ze heeft afgelopen zomer al laten zien dat de markt verantwoord plaats kan hebben, met de nodige ruimte tussen de marktkramen. “Daarnaast zijn zo’n beetje alle handelaren boven de 60 jaar en dus reeds gevaccineerd”.

De Nijs had het liefst al eerder met haar markt gestart. “Bij stap 1 van het openingsplan van het kabinet gingen de detailhandel en warenmarkten weer open. De Antiekmarkt in Den Haag, vlakbij het Binnenhof op de Lange Voorhout, ging begin mei dan ook van start. De gemeente Haarlem speelt echter liever een taalkundig spelletje. Zij verstaat onder een warenmarkt blijkbaar een weekmarkt met T-shirts, schoenen, vloerkleden et cetera en niet mijn makt met antieke waren. Maar wat is precies het verschil”, vraagt De Nijs zich af.

Ook nu stap 2 van het openingsplan van het kabinet van start gaat, blijft de gemeente Haarlem hetzelfde taalspelletje met De Nijs spelen. “Werkelijk absurd”, zo vindt ze. “De hoerenkasten gaan open, sportclubs gaan open en dierentuinen en pretparken, maar voor mijn antiekmarkten komt de vergunning niet omdat de juristen het woordje ‘markten’ er niet onder vermeld zien staan. Maar die komt er niet bij te staan in alle hierna volgende stappen van het openingsplan. Een activiteit die door slechts een enkeling wordt georganiseerd, gaan ze daarin niet speciaal vermelden. En al helemaal niet als het ministerie denkt de markten geopend te hebben bij stap 1”.

advertentie