Rilan & The Bombardiers.
Rilan & The Bombardiers. Archief

Rilan & The Bombardiers speelt 4 mei op Bevrijdingspop Herdenkingsconcert

Evenementen

HAARLEM Na twee jaar afwezigheid in de Haarlemmerhout vindt woensdag 4 mei vanaf 20.30 uur weer het Bevrijdingspop Herdenkingsconcert plaats. Het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers treedt dit jaar op met Rilan & The Bombardiers. Dochter van Haarlemse verzetsstrijders Mirjam Vrees en stadsdominee Tom de Haan delen tijdens het concert hun verhalen over (on)vrijheid.

Voor aanvang van het Herdenkingsconcert wordt op grote schermen naast het podium de Nationale Herdenking op de Dam uitgezonden. Concertgangers die lokaal willen herdenken, kunnen ook naar De Dreef lopen, waar bij het monument een herdenking en kranslegging plaatsvindt. Na de kranslegging, rond 20.30 uur, start het gratis toegankelijke Herdenkingsconcert. Voor wie niet lang wil staan of slecht ter been is, staan op het veld klapstoelen opgesteld. Het is aan te raden tijdig een plaats in te nemen.

Na een noodgedwongen pauze van twee jaar staat het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers weer op het hoofdpodium van Bevrijdingspop Haarlem. In de traditie van het Herdenkingsconcert sluit de muziekkeuze van de avond aan op sfeer van de Nationale Herdenking. Door het programma heen wordt de brug geslagen ‘van herdenken naar vieren’. Ieder jaar speelt het orkest tijdens het Herdenkingsconcert samen met een andere artiest, in 2022 is dit opnieuw Rilan & The Bombardiers – na een goed bevallen digitaal voorproefje op 4 mei 2021.

Het herdenken krijgt dit jaar een bijzondere lading door de oorlog in Oekraïne. Na het ‘Andante Funébre’ van de Zweedse componist Johan Svendsen zingt Rilan & The Bombardiers ‘In Germany before the war’ van Randy Newman. Hierin klinkt het ‘vermoorden van de onschuld’ als indringend thema door.
Aansluitend vertolkt het Kennemer Jeugd Orkest de ‘Elegy’ voor harp en strijkers van de in Oekraïne geboren Alla Pavlova. De harpiste van het KJO, Mariska Doveren, zal de solo spelen.

Na twee delen uit de Balletmuziek ‘Faust’ van de Franse componist Charles Gounod wordt het klassieke deel van het concert afgesloten met het eerste deel uit de Symfonie no.5 van Franz Schubert. Het werk stamt uit 1816, slechts één jaar na het Weense Congres waarin na de val van Napoleon de basis werd gelegd voor een langdurige Europese vrede. Het Herdenkingsconcert wordt afgesloten met een gezamenlijk optreden van het Kennemer Jeugd Orkest en de Haarlemse Rilan & The Bombardiers.

Met een wereld die weer open gaat en een berg aan inspiratie zijn Rilan & The Bombardiers bezig met hun tweede studio album en een gloednieuwe liveshow. Eerder behaalden zij Topsongs bij NPO Radio 2, werden zij benoemd tot 3FM Serious Talent en Radio 6 Soul & Jazz Talent. Ook in het buitenland is de band niet onopgemerkt gebleven. Hun tracks zijn opgepikt door het populaire blog Hilly Dilly. De titeltrack van hun eerste EP, ‘Walking on Fire’, werd eveneens gebruikt in drie grote Hollywood series.  

Rilan & The Bombardiers wordt gekenmerkt door zijn eclectische stijl van pop, funk, rap, rythm-and-blues. De energieke liveshow en de charismatische performance van frontman Rilan zorgen voor een krachtig dynamisch optreden. Fris terug en geïnspireerd door de afgelopen twee jaar, releasen ze op 5 mei hun nieuwe single ‘Waiting for Something’.

Het Herdenkingsconcert is gratis toegankelijk. Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingspop.nl

advertentie
advertentie