De Eenhoorn
De Eenhoorn Eigen Foto

Haarlemse molens open voor publiek tijdens Nationale Molendag

Evenementen

HAARLEM Zaterdag 14 en zondag 15 mei is het weer Nationale Molendag. Honderden oude wind- en watermolens door heel Nederland openen deze dagen hun deuren om het bezoek te ontvangen. Ook in Haarlem zijn drie molens deze dagen geopend voor het publiek: de molen van de Schoterveenpolder, molen De Veer en De Eenhoorn. Alle molens zijn beide dagen in werking te zien. 

Molenaars en molengidsen staan overal te popelen om hun bezoekers van alles te vertellen en veel te laten zien van dit oer-Hollandse levende monument. Bovendien worden bij een groot aantal molens feestelijke activiteiten georganiseerd. Voor kinderen ligt er een leuke cadeautje klaar. Op www.nationalemolendag.nl is te zien welke molens door het hele land geopend zijn en wat er beide dagen te doen is. 

HAARLEM In Haarlem zijn er drie molens die aan het evenement meedoen. De molen van de Schoterveenpolder (Schoterveenpolder 1) draait beide dagen en er wordt ook gemalen. Zaterdag 14 mei kunnen bezoekers er van 10.00 tot 16.30 uur terecht en zondag van 12.00 tot 16.30 uur. Op beide dagen zijn er diverse activiteiten voor kinderen en er kunnen pannenkoeken gebakken worden. Ook molen De Veer (Penningsveer 35) is beide dagen geopend, zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Er is een expositie te zien en molenaar Henk Derks vertelt in een rondleiding alles over de historie van de molen. De Eenhoorn, bij het jaagpad langs het Zuider Buiten Spaarne (bij de Zuid-Schalkwijkerweg), zijn bezoekers beide dagen tussen 10.00 en 17.00 uur welkom voor een rondleiding.

UNIEK Nederland heeft molens in allerlei soorten en maten én functies. Van kleine ‘spinnenkoppen’ tot grote stellingmolens, houten standerd- en wipmolens, achtkante  grondzeilers en ronde stenen molens enzovoort. Dat molens graan kunnen malen en water kunnen verplaatsen is algemeen bekend. Maar molens malen ook mosterd en zelfs krijt, kunnen olie slaan en hout zagen. Elke molen is uniek en heeft zijn eigen verhaal. Het is dan ook niet verwonderlijk dat duizenden vrijwilligers actief zijn in molenland. Als vrijwillig molenaar, maar ook als molengidsen, in educatieteams of in molenwinkels waar meel, mosterd, olie, en meer molenproducten worden verkocht. Tijdens de Nationale Molendagen delen al deze liefhebbers graag hun passie en wordt een oproep gedaan aan andere enthousiastelingen.

FOTOWEDSTRIJD Ook online wordt Nationale Molendag gevierd. Er is een molenquiz, waarmee een molenarrangement ter waarde van 450 euro kan worden gewonnen. De gelukkige winnaar mag overnachten en dineren in een bijzondere omgeving. Daarnaast is er een fotowedstrijd, waarvoor Junioren en volwassenen hun molenfoto’s kunnen inzenden. In de week na Nationale Molendag bepalen de publiekstemmers via de site welke fotografen het molenarrangement winnen. Onder de stemmers wordt een molenarrangement verloot.

advertentie