Het Joods Monument
Het Joods Monument Gemeente Haarlem

Haarlem herdenkt en viert op 4 en 5 mei

Evenementen

HAARLEM Woensdag 4 mei worden de oorlogsslachtoffers herdacht. Er zijn dan in Haarlem verschillende herdenkingen die dit jaar weer door iedereen bijgewoond mogen worden. Donderdag 5 mei wordt de vrijheid gevierd met Bevrijdingspop in de Haarlemmerhout. 

Dit jaar zijn er op 4 mei weer herdenkingen met publiek mogelijk. Er kan dus weer samen stilgestaan worden bij de verschillende groepen oorlogsslachtoffers. De centrale herdenking begint in de St. Bavokerk op de Grote Markt. Daarvandaan vertrekt de stille tocht richting het standbeeld ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef. Nieuw is dat de tocht vanaf dit jaar ook langs het Joods monument gaat. Verder zijn er ook herdenkingen bij de monumenten aan de Westergracht, in het Burgemeester Reinaldapark en op de Jan Gijzenbrug. 

Programma 

18.00 uur: inloop St. Bavokerk Grote Markt
18.30 uur: start programma in de kerk
19.10 uur: start van de stille tocht aan de kant van de Riviervismarkt
19.40 uur: aankomst stille tocht bij standbeeld ‘Man voor het Vuurpeleton’ aan de Dreef
19.50 uur: voordracht door burgemeester Jos Wienen
20.00 uur: twee minuten stilte gevolgd door het Wilhelmus
20.05 uur: een leerling van de Dreefschool draagt een gedicht voor. Daarna leggen verschillende organisaties een krans.
20.25 uur: alle aanwezigen kunnen langs het monument lopen

De herdenking bij de Westergracht begint om 19.45 uur bij het monument. De herdenking in het Burgemeester Reinaldapark begint om 19.00 uur met een dienst in het Reinaldahuis. De herdenking bij de Jan Gijzenbrug begint om 19.30 uur bij de Mariakerk met een stille tocht naar het monument. Het volledige programma staat op www.4meihaarlem.nl. 

Na twee jaar afwezigheid is er dit jaar ook weer een Herdenkingsconcert in de Haarlemmerhout. Dit begint om 20.30 uur. Het Kennemer Jeugd Orkest onder leiding van Matthijs Broers treedt op met Rilan & The Bombardiers. Dochter van Haarlemse verzetsstrijders Mirjam Vrees en stadsdominee Tom de Haan delen tijdens het concert hun verhalen. Het concert is gratis toegankelijk. Kijk voor meer informatie op www.bevrijdingspop.nl.

Op 5 mei vieren we onze vrijheid. In Haarlem gebeurt dat al sinds 1980 met Bevrijdingspop. Het gratis festival barst dit jaar weer los in de Haarlemmerhout. Met muziek en allerlei activiteiten. Er zijn verschillende sprekers, een democratie quiz en u kunt speeddaten met oorlogsveteranen. Kijk voor het programma op www.bevrijdingspop.nl. 

advertentie
advertentie