De Hofjesconcerten trekken altijd heel wat publiek.
De Hofjesconcerten trekken altijd heel wat publiek. Koorbiënnale

Koorbiënnale heeft nieuwe naam en première van Hofjeslied

Evenementen

HAARLEM The Big Sing – voorheen de Koorbiënnale – gaat 25 juni van start met de befaamde Hofjesconcerten. Tijdens deze concerten is ook de première van het Hofjeslied, geschreven door Willem Brand en gearrangeerd door Carole Kroese. Het lied is hier en daar al eerder ten gehore gebracht, maar nog nooit door een koor. 

Willem Brand, redacteur van de Haarlemse Hofjeskrant en het Haarlems Weekblad, schreef het Haarlemse Hofjeslied ter gelegenheid van de uitgave van editie 25 van de krant (binnenkort verschijnt nummer 46, red.). Het lied werd op muziek gezet door troubadour Fredie Kuiper en is bij gelegenheid door haar vertolkt. Brand vroeg componiste en dirigente Carole Kroese een koorversie te arrangeren. Kroese: “Er is veel over de hofjes geschreven maar liedteksten, dat zullen er niet veel zijn.”

Feestelijk, goed in te studeren en daarmee dus een logische stemvoering waren belangrijke uitgangspunten voor de koorversie van het lied. Kroese: “Ook belangrijk is door wie het wordt uitgevoerd. Dat heeft bijvoorbeeld dan weer gevolgen voor de moeilijkheidsgraad. Voor je aan een arrangement begint, moet je het lied helemaal eigen maken. En dan aan de slag: je schaaft, weegt af en twijfelt tot er uiteindelijk een gevoel van tevredenheid indaalt, dan is het af. Is het niet leuk om een lied over hofjes, zo karakteristiek voor onze mooie stad, op het repertoire te hebben?”

Kroese arrangeerde een koorversie voor zowel een gemengd- als mannenkoor. Marijk Kuijt van The Big Sing: “We mailen de bladmuziek door aan de koren/ensembles, die zich inschrijven voor de Hofjesconcerten en vragen of ze het gaan zingen.” Gaat één van de deelnemende koren de uitdaging aan om in een korte tijdspanne (zeven weken) het lied in te studeren? Het koor krijgt er als beloning in ieder geval een gratis YouTube-filmpje, gemaakt door John van der Wal van 023tv.online, voor terug en alle koorleden een originele hofjessleutelhanger.

De hanger is ook te koop bij Muys Kantoor & Kado op de Gedempte Oude Gracht voor 3,95 euro. De oplage is beperkt.

De Hofjessleutelhanger.
advertentie