De organisatie van de Vijfhoekkunstroute in de Proveniershof, het hart van de kunstroute.
De organisatie van de Vijfhoekkunstroute in de Proveniershof, het hart van de kunstroute. Willem Brand / BDU

Vijfhoek weekend lang toneel voor vijftiende kunstroute

Evenementen

HAARLEM Na twee lange coronajaren mag de Vijfhoekkunstroute eindelijk weer van start. Van vrijdag 13 tot en met zondag 15 mei exposeren tientallen kunstenaars hun werk door de hele wijk. Het thema van deze vijftiende editie is ‘Harmonie der tegenstellingen’. Want het zijn vaak de door de kunstenaar gekozen tegenstellingen die een kunstwerk interessant maken. De opening van de kunstroute is op vrijdag 13 mei in de Nieuwe Kerk om 20.00 uur met een uitvoering van Questions Collective. 

Tegenstellingen zijn er bij de kunstroute genoeg: in kleur (en het ontbreken ervan), in materiaal, in vorm, in licht en donker. Ze zorgen voor contrast, spanning of dramatiek, voor levendige scènes of verrassing. En ze stellen de toeschouwer daarmee in de gelegenheid zich het kunstwerk te laten binnenvoeren. Een beeldend kunstenaar is voortdurend op zoek naar harmonie, maar kan die niet bereiken zonder de tegenstellingen goed te begrijpen. Zelfs wie op zoek is naar de gulden middenweg, moet weten wat de tegenstellingen zijn waartussen die middenweg zich bevindt. 

Ook kinderen van de basisschool worden tijdens de kunstroute uitgedaagd tegenstellingen in kunstwerken te ontdekken én om zelf een tegenstelling in een eigengemaakte tekening, schilderij of object te verwerken. “We hebben dat gedaan omdat het voor kinderen leuk is om creatief met het tegenstellingen-thema bezig te zijn, en ook een beetje om ervoor te zorgen dat de kunstroute niet vergrijst”, zo laat de organisatie weten. “De coronapandemie van de afgelopen jaren zorgde voor grote tegenstellingen tussen familieleden, collega’s en buren. Kunst is een middel om die tegenstellingen weer tot een harmonieus geheel te brengen. Laat dat het diepere doel zijn van de kunstroute van dit jaar”. 

De Vijfhoekkunstroute viert dit jaar alweer haar haar derde lustrum. Veel Haarlemmers zullen nog genoeglijk terugdenken aan eerdere edities als ‘De Haarlemse reus Cajanus’, ‘Vreemde vogels’, ‘Draagbare kunst’ en (van de laatste keer in 2019) ‘Lucide dromen’. Ook dit jaar heeft de organisatie er weer alles aan gedaan om een onvergetelijk evenement neer te zetten. Meer dan zeventig kunstenaars tonen hun werken. In ateliers, galeries, maar ook kunstminnende wijkgenoten thuis. Daarnaast stelt een aantal winkeliers en horecazaken in de wijk ruimte beschikbaar voor het exposeren van kunst. 

Als vanouds is de opening van de Vijfhoekkunstroute in de Nieuwe Kerk. Deze vindt vrijdag 13 mei vanaf 20.00 uur plaats met een optreden van ‘Questions Collective’, een feministisch kunstcollectief dat multidisciplinair werk maakt op het grensvlak van beeldende kunst, theater en performance. De overzichtstentoonstelling in de kerk is ook tijdens het weekend te zien gedurende de openingsuren van de kunstroute. 

Alle locaties zijn te bezoeken op zaterdag en zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Ze zijn te herkennen aan de vlag met het logo van de organisatie. Voor een overzicht waar de kunstenaars exposeren, kan men terecht op vijfhoekkunstroute.nl/.

advertentie