Afbeelding
Jan Ostrowski

Grootste Band van Nederland op ijsbaan staat in teken van vrijheid, Oekraïense muzikant zingt paar nummers

Evenementen

HAARLEM Nadat het evenement meerdere keren uitgesteld is, vindt zondag 22 mei dan toch het langverwachte optreden van de Grootste Band van Nederland (DGBVN) plaats op de IJsbaan in Haarlem. Een grote locatie waar plek is voor meer dan 500 muzikanten uit binnen- en buitenland. Samen spelen zij een rockconcert met popnummers die gaan over het thema ‘Rockin’ in a Free World’. Vrijheid is nog steeds niet vanzelfsprekend, zo blijkt onder meer uit de situatie in Oekraïne en daarom besteedt de organisatie daar deze dag de nodige aandacht aan. 

Initiatiefnemer Alain Timmers: “Vrijheid was al ons belangrijkste thema, maar sinds de Russische inval in Oekraïne willen we hier nóg meer aandacht op vestigen. Zo krijgt Oleksiy Gorbunov, een in Oekraïne beroemde acteur-zanger, een prominente plek tijdens het concert. Oleksiy is met zijn gezin gevlucht en heeft in Overveen een liefdevol onderdak gevonden. Hij zal tijdens de pauze een paar liedjes zingen”. 

OEKRAÏNE Tijdens het concert wordt op een ludieke manier stilgestaan bij het thema. Alle muzikanten dragen hét t-shirt van DGBVN in de kleuren van Oekraïne. “Muziek verbindt, dat is wat wij ook willen uitstralen; verbinding en zorg voor elkaar. Helemaal in deze moeilijke en verschrikkelijke tijden. Alle nummers gaan op een of andere manier over vrijheid en dat dat niet vanzelfsprekend is,” vertelt Timmers. 

Naast ‘Rockin’ In The Free World’ van Neil Young, het ‘lijflied’ van De Grootste Band van Nederland, worden nog andere nummers gespeeld. Op de speellijst staan onder andere ‘Learn To Fly’ van The Foo Fighters, ‘Iedereen Is Van De Wereld’ van The Scene, ‘Use Somebody’ van Kings Of Leon, maar ook ‘The Final Countdown’ van Europe.

IJSBAAN De IJsbaan Haarlem is dit jaar de plek waar 60 drummers, 120 gitaristen, 60 bassisten, honderden overige muzikanten (blazers, toetsenisten, tot aan triangels aan toe) en meer dan 100 vocalisten komen te staan. “Nadat bekend werd vorig jaar dat we een concert gaan geven op de schaatsbaan van Haarlem, stroomde de aanmeldingen binnen. “Zo breken we toch weer ons eigen record. Was de eerste keer in 2016 nog met 250 aanmeldingen en in 2017 met 400, nu bestaat de band uit meer dan 500 bandleden uit Nederland, maar ook uit Amerika, Canada, Hongarije, Duitsland, Spanje en Finland. En dat allemaal om te laten zien dat vrijheid bovenaan op de agenda van de politiek moet komen te staan”, besluit Timmers.

Meer informatie is te vinden op www.dgbvn.com.

advertentie