Maryana Golovchenko en Tatiana Lina zijn al jaren vriendinnen.
Maryana Golovchenko en Tatiana Lina zijn al jaren vriendinnen. Eigen Foto

Oekraïense en Russische zingen samen in Groenmarktkerk om geld in te zamelen voor Oekraïne

Evenementen

HAARLEM De Oekraïense zangeres Maryana Golovchenko en de Russische zangeres/dirigent Tatiana Lina zijn al jaren vriendinnen. Ook zingen ze al geruime tijd in Nederland samen. Hun stemmen hebben een prachtige harmonie. Dat de oorlog hun landen lijnrecht tegenover elkaar heeft gezet is voor beide een verschrikking. Samen zetten zij zich daarom in om via zang en muziek geld in te zamelen voor Oekraïne.

Maryana en Tatiana hebben de handen ineen geslagen en geven de komende tijd in verschillende Nederlandse steden concerten om geld in te zamelen voor het door oorlog getroffen land. Zij doen dit onder de toepasselijke naam ‘Ademsteun’. Maryana: “Dat refereert aan de lange adem die we nodig zullen hebben om Oekraïne te helpen herstellen. Met zang, met je adem, steun bieden is een eenvoudige maar fantastische manier om onze krachten te bundelen”. Ook Haarlem wordt aangedaan. Vrijdag 20 mei wordt tussen 19.30 en 22.00 uur een benefietconcert gehouden in de Groenmarktkerk (Nieuwe Groenmarkt 12). 

Samen met lokale koren en groepen bieden de dames een avondvullend programma, waarvan de opbrengst volledig naar kleinschalige Oekraïense hulpinitiatieven gaat. De Groenmarktkerk wilde graag aan het initiatief van de dames meewerken en heeft de kerk kosteloos voor het concert aangeboden. Ook diverse Haarlemse artiesten werden bereid gevonden om belangeloos aan het initiatief mee te werken. Op het podium staan deze avond onder andere Haarlem Voices, het Haarlems Studentenkoor, Gadjo Orkestra en Wereldkoor Haarlem. Oekraïense vluchtelingen en hun gastgezin worden speciaal uitgenodigd om deze avond (gratis) bij te wonen.

Tatiana Lina verzekert dat de opbrengst van het benefietconcert goed besteed wordt en niet in de verkeerde zakken belandt. “Door onze Oekraïense contacten hebben we direct contact met belangrijke lokale Oekraïense hulporganisaties. Eén van de initiatieven die met het concert wordt gesteund is sterrenkok Levgen Klopotenko (de Oekraïense Jamie Oliver, red.). Hij verzorgt dagelijks honderden gratis maaltijden in Lviv en verspreidt ze onder vluchtelingen, militairen en mensen die in de metrostations verblijven. Ook gaat een deel van de opbrengst naar een noodvoedseldienst in Kiev, die brood bakt, medicijnen en voedsel rondbrengt aan ondergedoken families”.

Maryana Golovchenko hoopt dat er veel mensen naar het concert komen. “Ademsteun is een avond waar iedereen welkom is. Je kan om half acht komen en de hele avond blijven, maar je mag ook in- en uitlopen tussen de verschillende optredens. We zingen mooie Oekraïense liedjes uit mijn jeugd. Maar ook heel veel andere muziek: prachtig klassiek en volkse melodieën uit verschillende landen. Superafwisselend eigenlijk door de verschillende groepen. En de opzwepende muziek van balkanband Gadjo Orkestra is heel aanstekelijk!”

Kaarten voor het benefietconcert zijn voor 10 euro aan de deur te koop. Kijk voor meer informatie en het volledige programma op www.wereldkoorhaarlem.com

advertentie