De finish op de Grote Markt in 2019.
De finish op de Grote Markt in 2019. Sutiah van Netten

Geen intocht op Grote Markt bij Haarlemse Avondvierdaagse door tekort aan vrijwilligers

Evenementen

HAARLEM De Haarlemse Avondvierdaagse is dit jaar een stuk minder groot van opzet dan gebruikelijk het geval is. Er is dit jaar geen grote intocht op de Grote Markt en er kan niet gelopen worden in Haarlem Noord, Schalkwijk en Spaardam. Dit heeft de organisatie van de Avondvierdaagse deze week met pijn in het hart bekend moeten maken. De reden hiervoor is een tekort aan vrijwilligers, beveiligers, muziekkorpsen en EHBO-ers. 

De Avondvierdaagse wordt dit jaar gelopen van 14 tot en met 16 of 17 juni. De start van de 54e editie van het evenement is de eerste drie dagen bij voetbalvereniging Geel-Wit aan de Oosten de Bruijnstraat. De vierde dag, vrijdag 17 juni, is optioneel en kan gelopen worden in Heemstede, waar de Avondvierdaagse dit jaar wel gewoon als vanouds gelopen wordt. De start is dan bij zwembad Groenendaal. 

De organisatie van de Haarlemse Avondvierdaagse trok al eerder dit jaar aan de bel dat het evenement niet door dreigde te gaan door een gebrek aan menskracht. Er werd onder andere een oproep op de eigen website en in het Haarlems Dagblad gedaan om meer vrijwilligers te werven, maar hoewel daar de nodige reacties op kwamen, was dit toch nog te weinig om het wandelevenement in de vertrouwde vorm door te laten gaan. Daarbij speelt ook mee dat er door de huidige verkeerssituatie rond het Houtplein voor de route van de laatste dag meer vrijwilligers dan normaal nodig zijn. En daar ontbreekt het dus aan.

De organisatie hoopt dat er volgend jaar meer mensen zijn die een handje willen om de Avondvierdaagse in de oude vertrouwde vorm door te laten gaan. “Als iedere deelnemende school één persoon per avond zou leveren”, zouden we al klaar zijn”, aldus voorzitter Jeanette Graaman. Volgens haar komt het tekort aan vrijwilligers mede omdat veel mensen die voorheen meehielpen in de twee jaar dat het evenement niet door kon gaan door corona zijn afgehaakt. Haar hoop is dan ook dat een deel daarvan volgend jaar wel weer mee wil helpen.

Meer informatie over de Avondvierdaagse is te vinden op avondvierdaagse-haarlem.nl. Hier kunnen scholen zich van 23 mei tot en met 2 juni ook inschrijven. Individuele lopers kunnen zich in deze periode inschrijven bij de Albert Heijn aan het Marsmanplein 212, Sport 2000 Absolute Teamsport aan de Cronjéstraat 16 en R. Doezie aan de Cordell Hullstraat 10. Deelname kost 6 euro. Het is ook nog mogelijk om aan de start in te schrijven. Deelname kost dan 7,50 euro.

advertentie