Een eerdere editie.
Een eerdere editie. Eigen Foto

Bakenessergracht maakt zich klaar voor Spaarnestad Concert

Evenementen

HAARLEM Het is bijna zover. Zaterdag 2 juli vindt het Spaarnestad Concert plaats op de Bakenessergracht. Hoofdact is wederom het Kennemer Jeugd Orkest (KJO) met gastoptredens van de Nederlandse sopraan Donij van Doorn, de Haarlemse zangeres Josee Koning en de Haarlemse Opera. Het hoofdprogramma vangt aan om 20.00 uur met het voorprogramma om met Daniël de Putter, finalist van HIT en Lena Marguerite finalist van Kunstbende.

Het Kennemer Jeugd Orkest is in 1995 ontstaan door een samengaan van het Haarlems Jeugd Orkest en het Bloemendaals Jeugd Orkest. In 2015 vormde dit nieuw ontstane orkest het 20-jarige bestaan. In het orkest spelen jonge mensen van 14 tot 21 jaar. Zij krijgen les bij een van de muziekscholen in de regio of van privé-docenten. Onder de bezielende leiding van dirigent Matthijs Broers en repetitoren die hun sporen in de muziek hebben verdiend, werken de orkestleden aan hun techniek, interpretatie en hun persoonlijke stijl.

De Nederlandse sopraan Donij van Doorn studeerde in 2009 met onderscheiding af aan het Conservatorium van Maastricht, waar zij studeerde bij Mya Besselink. In 2011 was zij laureaat bij de Nederlandse Vocalisten Presentatie. In datzelfde jaar werd haar de Labberté-Hoedemakerprijs voor onderscheidend spel toegekend tijdens het Peter de Grote Festival in Groningen. Momenteel is Donij van Doorn sopraan bij André Rieu. 

‘Het land van Maas en Waal’, ‘Malle Babbe’, ‘Jan Klaassen de trompetter’ en ‘Meester Prikkebeen’, het zijn tophits van Boudewijn de Groot en Rob de Nijs, allemaal met tekst van Lennaert Nijgh. Nederlands grootste tekstdichter schreef echter nog veel meer. Zangeres Josee Koning neemt het publiek tijdens het Spaarnestad Concert begeleid door het Kennemer Jeugd Orkest mee in de verrassende wereld van Lennaert Nijgh en samen zingt heel Haarlem Nijgh. Koning toert momenteel met Jim de Groot en gasten langs de theaters met ‘Testament – Lennaert Nijgh 75 jaar’. Ze was 12 jaar getrouwd met Nijgh en kent hem en zijn werk als geen ander. Ze zingt de favoriete teksten, haalt herinneringen op en vertelt over hun speciale band. Josee Koning herdenkt Lennaert op haar eigen wijze, liefdevol en kwetsbaar.

Daniël de Putter is 16 jaar oud en speelt al vanaf zijn zesde jaar accordeon. Hij is geïnspireerd door zijn Poolse opa die hem van jongs af aan de mooie klanken van de accordeon liet horen. Op dit moment speelt Daniël in het ensemble MDA I uit Amstelveen. Dit jaar heeft hij voor het derde jaar op rij meegedaan aan het muziektraject bij HIT. Dankzij HIT heeft hij zich verder kunnen ontwikkelen door middel van masterclasses bij de bekende accordeonist Vincent van Amsterdam en heeft hij mogen optreden in het Patronaat. Daniël speelt drie stukken: Scherzo van J. Gart, als tweede BWV 999 van J.S Bach en als laatste Choral Prelude van Y. Derbenko.

Lena Marguerite is een singer-songwriter van 17 jaar. Ze heeft afgelopen jaar de Wisseloord Academy gedaan en is derde geworden bij Kunstbende Noord-Holland bij muziek. Zij maakt haar nummers zelf en zijn heel uniek met diepe, kwetsbare teksten en harmonieuze en niet standaard producties.

Er zijn kaarten te koop voor sloepen, toegang op de kade is gratis. In de middag is er de Flashmopera, een aantal professionele operazangers komt met een verrassingsoptreden in het centrum van Haarlem. Ook in het avondprogramma zullen zij acte de présence geven. Er mag maar een beperkt aantal sloepen in de gracht alleen schippers die een entreebewijs via de website theater-haarlem.nl hebben gekocht worden doorgelaten. Er zijn slechts 50 tickets beschikbaar. De prijs voor een sloep is 75 euro.

advertentie
advertentie